Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Van 500.000 forintod pelenkára?

Egy kisbaba, az első három évben hatalmas anyagi teher, de szerencsére attól a pillanattól kezdve, hogy megtudod babát vársz, mindenki a segítségedre lesz. Szinte biztos, hogy rengeteg babaruhát fogsz kapni. Biztos lesz, aki segít berendezni a babaszobát, a kollégáid, barátaid pedig sosem fognak üres kézzel érkezni hozzád. Az is lehet, hogy a cégedtől babautalványt kapsz, hogy könnyebben megvedd a babakocsit, cumisüvegeket. Már csak a pelenka hiányzik. De az nagyon, hisz az lesz a legnagyobb kiadásod.

 

A lusta babák

Rengeteg tanulmány, felmérés bizonyítja azt, hogy a babák az elmúlt évtizedekben ellustultak: egyre később lesznek szobatiszták. Míg Te valószínűleg 1,5-2 éves korod környékére teljesen szobatiszta lettél (a 70-es, 80-as években 2 éves korukra a babák nagy része szobatiszta volt) bilibe végezted el a kis, és nagydolgodat is, mostanában ez már 3 éves korig is kitolódhat. Ha ma, egy három év körüli kisgyerek teljesen szobatiszta, az jónak számít. De miért van ez? Miért tolódott ki a szobatisztaság? Ahhoz, hogy megértsük, repüljünk vissza 30-40 évet az időben!

 

Így pelenkáztak régen

A hetvenes, nyolcvanas években a szülők nagy része még textilpelenkát használt. Az történt, hogy volt 20-30 pelusod, amibe belepisiltél, belekakiltál, majd anyu lecsomagolta rólad, és ment az ecetes áztatóvízbe, te pedig megkaptad az újat – rögvest azután, hogy folyó vízben meg lettél mosdatva. Anyukád valószínűleg fakanállal szedegette ki a forró pelusaidat a keverőtárcsás Hajdú mosógépből, amikor aludtál. Az ilyen régi textilpelusok, meg a gumibugyi jó nagy bugyrot csináltak a popsidon és mindig érezted, ha bepisiltél. Idegrendszered villámgyorsan megérett a feladatra és teljesen szobatisztán mentél az oviba. Majd megérkeztek az eldobható pelenkák, ezzel párhuzamosan a babák puttonya is kisebb lett, viszont használat után nagy ívben repültek a szemetesbe, babánként 3-4-5 éven át. 

 

Tényleg megváltó az eldobható pelus?

Az eldobható pelus gyártók szerencséjére (vagy éppen sajnálatos módon) egyetlen baba sincs, aki el tudná mondani, pontosan milyen érzés bepisilve lenni egy eldobható műanyag pelenkában. Ott van aztán a meleg. A babád azért nyugodt egy eldobható pelusban, mert (mivel nem légáteresztő) benntartja a meleget: megmérték, hogy a babák testhőmérséklete ott, ahol a pelus takarja őket 0.5-6 fokkal magasabb, mint máshol. Ez a fiúknál (akik heréit főzi a pelus) nem biztos, hogy pozitív. Az azonban mindenképp előnye az eldobható pelusnak, hogy extrém nagy a nedvszívó képessége, viszont így a baba nem érzékeli a pisit, a szobatisztulás kitolódik. Az eldobható pelus nagyon kényelmes a szülőknek, de vajon mennyit ér a kényelem? Kiszámoltuk.

 

Minimum 500 000 forint = 1000 kg veszélyes hulladék

Egy átlagos baba (azaz az a baba, aki nagyjából 3 éves korára teljesen szobatisztává válik) körülbelül 6000-8000 darab pelenkát fog elhasználni addig. Egy átlagos minőségű eldobható pelenkából (akciósan számoljuk, mert ugye akció mindig van valahol, nem kell eredeti 70-80 forintos árat számolni) egy pelenka 60-65 forint.  Számoljuk ki: 8000 pelus megszorozva a 60 forintos árral: az körülbelül 480.000 forint, de nem számoltuk bele a benzin, vagy utazási költséget amíg beszerezzük: az a 3 év alatt biztos van 20 000 forint, ezért számolunk mi minimum 500 000 forinttal. Ez egyébként nagyjából 1 tonna pelus. Mivel az eldobható pelus részben műanyag, 50-500 év alatt fog lebomlani. Tudjuk, hogy 1 tonna pelus említésre sem méltó adat a teljes világot nézve, de ha már teljes világ: ha minden kisgyerek a szobatisztaságig termel 1 tonna pelust, az azért összesen már 200 000 000 000 (ez kétszáz milliárd) tonna pelus, világszinten. Mosható pelenkából elég lehet 20 darab szobatisztaságig, cakkumpúder 80-150.000 forintból kihozható.

 

Mosipelus, modern mosható pelus

A modern mosható pelenka mellett 25 olyan erős érv szól, mely már egyenként meg tudna győzni arról, hogy gondolkodj el a használatán. Ebből néhányat ebben a cikkben elolvashatsz, de egyáltalán nem kell ahhoz extra tudatosnak, vagy ökomaminak, netán lelkes Greenpeacesnek lenned, hogy a mosható pelenka mellett tedd le a voksodat: elég ha csak spórolni akarsz. De beszéljenek helyettünk a számok: egy Charlie Banana modern mosható pelus starter szett (ebben van 6 darab zsebes pelus, és 12 darab nedvszívó betét) mindössze 39 500 forint, és ezt a szettet a születéstől a szobatisztaságig tudod használni, mert a pelus a patentok révén együtt nő a gyerekkel. (Nem csapunk be, ez a szett azért nem lesz elég mindvégig, de kezdőcsomagnak, és elstartolni bőven elég, sőt). Ez azért jelentős megtakarítás az 500-600 000 forinthoz képest, igaz?

Szeretnéd megismerni a modern mosható pelenkamárkákat? Kattints ide!

Ha ide kattintasz, akkor sok, hozzád hasonló anyukával találkozhatsz a zárt Facebook csoportunkban. 


 

Tetszett a cikk? Oszd meg barátaiddal, hogy ők is elolvashassák!

Keresés