Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Mi az az úszópelenka?

Mi az az úszópelenka? Itt a nyár, biztosan sokan tervezünk vízparti nyaralást. Igen ám, de mi kerüljön ilyenkor a babára? Pont erre való az úszópelus!

A mosható úszópelusok nagyon gazdaságossá (és környezetbaráttá) tehetik a még nem szobatiszta babákkal való nyaralást, ráadásul vidám mintáik miatt már a legkisebbek is úgy szaladgálhatnak bennük, mintha fürdőruhában lennének.


Mire való az úszópelenka?
Az úszópelenka feladata, hogy benn tartsa a kakit. Egyedül erre képes, ugyanis vékony anyagán a pisi átszivárog. Babaúszáson kötelező, strandra pedig ajánlott a viselete, már csak azért is, hogy ne pucér popsival üljenek a parton a homokban. Betét egyikbe sem kell - képzeljük csak el, mi is történne, ha a kicsi betéttel együtt bemenne a vízbe, és a vízzel telt betét... pontosan...! Lerántaná róla a pelust. Így ezeket a pelusokat önmagukban kell feladni.

Milyen fazonok léteznek?
Az úszópelusoknak 3 fő fazonja létezik, a belebújós száras gatyó, a fürdőbugyi fazon és a hagyományos pelenkákra hasonlító, megkötős vagy néha tépőzáras, ritkán patentos fazonok.

A száras kisnadrágok, mint például a Pop-in (vagy a turkálókban gyakran feltűnő Splash about) őraktikus, hiszen teljes mértékben körbezárja a babát, azonban combosabb babák esetén vásárlás előtt mindenképp vegyünk elő egy mérőszalagot és ellenőrizzük, kényelmes lesz-e a fazon, ugyanis ezek a pelusok sokkal kevésbé rugalmasak, mint a megszokott mosipelusaink. Mivel ezeknek van legmagasabban a derekuk, így homokozáshoz is jók - ezekben esély sincs a popsivillantásra.

 

A legnépszerűbb, bugyi fazonú úszópelusokból is kétféle létezik, a belebújós (mint a Charlie Banana vagy a Bambino Mio) és az oldalt patentos (mint például a Bambinex). Ezekbe csak beleugrik a baba, a pocaknál megkötővel állíthatóak kényelmesre, és pont ugyanúgy tud strandolni bennük mint egy fürdőbugyiban. Ez a legnépszerűbb fazon, és mivel széles méretválasztékban kapható, így a legkisebbektől a már majdnem szobatiszta gyerekekig mindenkinek van megfelelő méret.

A legritkábban a megkötős (pl. Kushies) vagy tépőzáras úszópelusokkal találkozunk, ezeknél vegyük figyelembe, hogy picit hosszabb idő feladni őket, és a vízpart közelében már lelkes, türelmetlen picikre nem is mindig egyszerű.

Hogyan válasszam ki a megfelelő méretet?

Az úszópelusokat általában súlyhatárok alapján méretezik, és nyár elején általában azt szoktam tanácsolni, ha bizonytalan az ember, mert pont súlyhatáron van a baba, nyugodtan meg lehet venni a nagyobb méretet. Ha valaki biztosra akar menni, érdemes pocak és combkörméretet nézni - amennyiben a Bolyhoskás pelusokkal kapcsolatban akadna ilyen kérdés, mi mindig szívesen lemérjük, hogy a választott pelus pontosan mekkora.

Hány úszópelenka kell egy babának?
Ez az a kérdés, amit néha már csak akkor tesz fel magának az ember, amikor ott áll a strandon, kezében a kakis pelussal - most mit adjunk a picire...? :) 

Általánosságban elmondható, hogy annyi pelenkával érdemes számolni, ahányszor naponta vízbe mentek majd, és esetleg még egy tartalékot jó vinni. Ezek a pelusok este kiöblíthetőek, és másnap visszaadhatóak, a tartalék csak azért kell, ha a magas páratartalom miatt másnap reggelre nem száradnának meg a pelusok, vagy ha véletlenül egy nem várt kaki is lenne a strand alatt. Így kalkulálva 2-3 úszópelenkával megoldható egy vízparti nyaralás.

Fontos, hogy a nedves pelusokat minden esetben azonnal cseréljük szárazra, és törölgessük meg a baba popsijátt, amikor a kicsi kijön a vízből, és egy ideig nem pancsol már a parti pocsolyás homokban sem - ugyanis ezzel mind a felfázást, mind a meleg, nedves környezetben gyorsan szaporodó fertőzéseket megelőzhetjük.

Amennyiben wellness szállodába készültök, érdemes rákérdezni, milyen úszópelust fogadnak el, mert van, ahol csak az ott árusítottat, vagy csak az általuk ajánlott márkát, vagy adott esetben egy eldobható úszó+úszópeluskülső (száras nadrág) kombinációját.

A szabadtéri strandok esetében ezzel nem szokott probléma lenni, ott nyugodtan viheted az általad preferált úszópelusaitokat, vagy használhattok combban, pocinál jól záródó zsebeseket (ahogy már említettük: betét nélkül, hogy ne szívja fel a vizet). Ez sokszor az elhasználódott, itt-ott kiázós, repedt PUL-os zsebeseknek még egy esélyt jelenthet. A sima PUL külsők strandolásra nem ajánlottak, ugyanis a PUL önmagában ragadós, izzadós, kényelmetlen érzés a babapopsinak.

Keresés