Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Mi a különbség a tetra és a prefold között?

Mi a különbség a tetra és a prefold között?

Sokan pont azért mernek belevágni a mosható pelenkázásba, mert tudják, ez már nem a tetraorigamizós-gumibugyis módszer. Aztán előbb utóbb, amikor a nedvszívást biztosító rétegekről olvasnak, vagy más, tapasztalt mosis anyukáktól kapnak tanácsot, előbb-utóbb mégiscsak szóba kerülnek a tetra pelusok… hogy is van ez?

Való igaz, hogy a tetra pelusok még ma is jó szolgálatot tehetnek a babaápolásban, nem véletlenül kaphatóak minden bababoltban, drogériában, és még az IKEA-ban is. Szitén nem véletlenül népszerűek a tetrákhoz nagyon hasonló prefoldok, de mi is a kettő között a különbség?

 

A tetra pelenkák
 

A hagyományos csak tetra pelusként emlegetett pelenkák körülbelül 70x70 cm-es, egyrétegű, oldalain szegett anyagdarabok, amelyek általában pamutból, bambuszból, nagyon ritkán pamut-kender szövetből készülnek. Mivel szinte elnyűhetetlenek, sok háztartásban a gyerekek felnövése után is megtartják őket, hiszen nedvszívóképességük kiemelkedő, magas hőmérsékleten moshatóak (akár 90 fokon is!), és fehér, natúr színük miatt a folttisztításuk is egyszerű, továbbá vasalással fertőtleníthetőek.
 

A pelenkázásban is emiatt népszerűek a mai napig is, nem is beszélve arról, hogy hajtogathatóságuk miatt jól testreszabható a nedvszívásuk, az áruk pedig többnyire a legalacsonyabb az elérhető opciók közül. Az újszülötteknek általában egy félbevágott tetrapelus is elég, így még költséghatékonyabb készlet alakítható ki.

Ami a hajtogatást illeti: nagyon sokféleképpen adhatjuk rá a babára a tetrapelust, ha valaki úgy szereti, a hagyományos hajtogatást is alkalmazhatja (amelyet például Snappi kapoccsal érdemes rögzíteni), de a legtöbben valószínűleg valamilyen betétformára hajtják, mert egyszerűbb és praktikusabb, valamint így zsebesben és külsőben egyaránt használható.

 

A prefold pelenkák

A prefold pelenkák anyagukat tekintve hasonlóak (pamut, bambusz, kender alapúak), sőt, általában még egy picit jobb nedvszívással is rendelkeznek, mint a tetra pelenkák, és gyakorlatilag egy népszerű hajtogatási mód ihlette őket - ezt varrták le, és tették így még gyorsabbá és egyszerűbbé a pelenkázást. A négyszögletes, 3 sávból álló pelenkák középen vastagabbak (4, vagy akár 8 rétegből állnak), míg szélen vékonyabbak. Ezeket általában betétformára, háromba hajtva tesszük a pelenkákba, a hajtásnál eshet a vastagabb sáv vízszintesen középre, vagy függőlegesen - ez utóbbi esetben egyenletesebb a nedvszívása.

 

Az egészen pici babáknak, újszülötteknek érdemes kisebb prefoldot beszerezni, míg a nagyobb méret egészen szobatisztaságig jó.

 

A prefoldok általában drágábbak mint a tetra pelusok, azonban még így is gazdaságosabb velük a pelenkázás.

 

A prefold & tetra pelenkák előnyei

 • a leggazdaságosabb pelenkázási mód

 • betétformára hajtva gyorsan összerakható

 • a tetra hajtogatástól függően remekül egyénre (babára) szabható), könnyen turbózható és még mindig kicsi marad a csomag

 • könnyen tisztítható, a foltkezelésnél bevethetünk mindent

 • magas hőfokon is mosható, vasalható, így betegség idején is teéjes mértékben biztosítható a higiénia

 • gyorsan szárad

 • természetes anyagk még az érzékeny babapopsit sem irritálja

 • miután felnőttek a gyerekek, a tetrák és prefoldok a háztartás egyéb részein számtalan új funciót tölthetnek be


A prefold & tetra pelenkák hátrányai

 • hajtogatni kell őket - még a prefoldot is

 • ha nagyon izeg-mozog a baba, elmozdulhat, összegyűrődhet a tetra vagy a prefi, kivéve, ha snappi-vel rögzítve van, vagy pont kitölti a zsebet

 • mosipelusban kevésbé járatosaknak túl bonyolultnak tűnhet a hajtogatás, még ha te nem is találod annak

Keresés