Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Beszürkült a betét? Itt az ideje a mélytisztításnak!

Beszürkült a betét? Itt az ideje a mélytisztításnak!

Mindenkivel előfordulhat, hogy a pelenka betétek egy idő után beszürkülnek, foltosodnak, és már nem olyanok, mint új korukban. Az is elképzelhető, hogy a használtan vett betétről derül ki, a színét a képen nem a rossz fényviszonyok okozták, hanem bizony az szürke. Most néhány Milovia betét segítségével megmutatom, hogyan lehet egy délután alatt új életet lehelni beléjük

Milyen problémákkal találkozhatunk a betéteken?

Látszólag a pelenka betéteknek számtalan problémája lehet, azonban érdemes ezeket nagyobb kategóriákként kezelni. Ez alapján négyféle típust különíthetünk el:

Zsíros foltok

A zsíros foltokat okozhatja shea vaj, kakaóvaj, olaj, popsikrém, de a kakifolt is ide tartozhat. Ezeket a foltokat zsíroldó szerrel, a háztartásban megtalálható dolgok közül legkönnyebben mosogatószerrel tudjuk eltüntetni, illetve a szódabikarbónás áztatás is segít a szálak mélytisztításában.

Szürkülés

A szürkülést legtöbbször maga a mosási rutin, legtöbbször a mosódió vagy a mosószóda okozza, valamint az, ha a pelenkákat színes ruhákkal együtt mossuk. (Többek közt ezért is jobb a pelenkákat a gyerekruháktól is külön mosni.) Ez ellen nátrium perkarbonáttal és citromsavval lehet a legkönnyebben tenni, mindkét szer hatásos fehérítő.

Víztaszítás

A szálak eltömődéséhez sok minden vezethet, a legtöbbször a szappan- és vízkőlerakódás, valamint az öblítő a ludas abban, hogy a betétek szinte impregnálódnak a mosásban. Sokan ilyenkor tévesen azt hiszik, hogy maga a pelenka(külső) ázik, pedig csak a betét nem képes a megfelelő nedvszívásra.

Bolyhosodás

A bolyhosodás ugyan legtöbbször csupán esztétikai probléma, mégis érdemes vele foglalkozni, ha szép, újszerű betétekre vágyunk. Oka általában az, hogy a tépőzáras pelenkák itt-ott beleakadnak a betétekbe, illetve bizonyos belsők szösztengerrel árasztják el mosás közben a gépet.

Hogyan végezzük a betétek mélytisztítását?

A betéteket egy délután alatt, 6 lépésben újjá varázsolhatjuk. 

A képen bal oldalon egy vadonat új betét, jobbra pedig az egyik szürkült betét látható, innen indult a teszt:


Mire lesz szükségünk?

 • Mosogatószer
 • Nátrium perkarbonát
 • Mio Fresh (opcionális)
 • Citromsav
 • Szódabikarbóna (opcionális)
 • Boholyborotva vagy sima borotva (opcionális, kibolyhososdott betétekhez)
 1. lépés: a zsíros foltok eltávolítása
  Ahogy azt fentebb is írtam, a zsíros foltokat a legegyszerűbben mosogatószerrel tudjuk eltávolítani. Mossuk át egyesével a betéteet, különös figyelmet fordítva a látványos foltokra, majd áztassuk be 1 órára kézmeleg, mosogatószeres vízbe a betéteket. Érdemes ehhez egy lavórt használni, és annyi vizet engedni bele, amennyi már bőven ellepi a betéteket. Én 5 betéthez kb. 1 bő teáskanálnyi mosogatószert öntöttem.
  Az áztatás után öblítsük ki langyos vízben a betéteket.

  A képen jól látszik, milyen szürkék voltak a betétek, a barna folt pedig az, amit ebben a fázisban próbáltam meg eltüntetni:

   
 2. lépés: a pelenkák fehérítése és a lerakódások megszüntetése (lúgos fázis)
  Miután a nagyobb foltok megkapták a külön kezelést, jöhet az általános tisztítás, amely tulajdonképpen egy mini ammóniamentesítés. Nem baj, ha az első fázis után a betétek még nem tökéletesen tiszták.
  Tegyük az átöblített betéteket a lavórba, és adjunk hozzá 2-3 evőkanál nátrium perkarbonátot. (Ha használtan vettük a betéteket, érdemes 1 mérőkanál Mio Fresh fertőtlenítőt is tenni az áztató vízbe.) Engedjünk hozzá kézmeleg (nem forró!) vizet úgy, hogy a betéteket bőven ellepje, de ne lebegjenek nagyon, és keverjük fel kézzel az oldatot. A vízben enyhe habzást és némi pezsgést kell tapasztalni, ha jól csináltuk. Nyomkodjuk át a betéteket, hogy kellőképpen magukba tudják szívni a perkarbi oldatot. Ez az áztatás legalább 2 óráig tartson, de akár 4 órára is benne hagyhatjuk a betéteket (én a teszt során 2 órán át áztattam őket). Érdemes időnként megkeverni a lavór tartalmát, és átnyomkodni újra a betéteket.
  Az áztatás után újból öblítsük ki a betéteket langyos vízben.

   
 3. lépés: a pelenkák további fehérítése és a lerakódások megszüntetése (savas fázis)
  A perkarbis áztatás után, ha biztosra szeretnénk menni, érdemes az ellenkező (savas) kémhatású fehérítőszerrel is áztatóvizt készíteni a betéteknek. A szokásos vízmennyiséghez most 2 evőkanál citromsav kerüljön. (Ha lehet, ne használjunk ecetet, mert bár az is savas, de az sokkal inkább a szürke szín konzerválásában segít.) Ez a fázis 1-2 órás, érdemes közben átnyomkodni a betéteket párszor, hogy jól átjárja őket a víz.
  A savas és a lúgos áztatást mindig külön-külön végezzük, soha ne keverjük a két anyagot, mert gyengítik egymás hatását.
  Ha végeztünk, öblítsük át a betéteket.

   
 4. lépés: a pelenkák opcionális további tisztítása (nagyon szürkült, kevéssé nedvszívó betétek esetén)
  Nagyon elhasználódott betétek esetén egy 1 órás szódabikarbónás áztatás segíthet a maradék szennyeződések kioldásában. 1 evőkanál szódabikarbóna elegendő. Az áztatás utolsó negyed órájában fél-egy evőkanál citromsavval elpezsegtetve további plusz tisztításhoz juthatunk.

   
 5. lépés: a pelenkák mosása
  Miután mélytisztítottuk a betéteket, mossuk ki őket a szokásos módon, 50-60 fokos programon, legfeljebb 800-as centrifugával. Nyugodtan mellétehetjük az esedékes pelenkamosást is, hogy a gépben megfelelő mennyiségű ruha legyen. (Ez környezettudatossági- és energiatakarékossági szempontból is fontos.)

   
 6. lépés: a bolyhosodás megszüntetése
  A mosógépből kivett betétek látványosan fehérebbek, azonban ha a tökéletességre törekszünk, érdemes még néhány percet rájuk szánni. Egy szösz eltávolító boholyborotva (vagy ennek hiányában egy sima borotva) segítségével fésüljük át a betétek felületét, eltávolítva ezzel az apró szöszöket.

  A képen még csak a bolyhok egy részét távolítottam el, de a különbség látványos:


  Íme egymás mellett, ilyen volt, ilyen lett (kontrollnak egy vadonat új betétet is tettem a kupac tetejére):

Sok sikert a betétek újjá varázsolásához :)

Keresés