Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Nyaralás mosható pelenkával

Nyaralás mosható pelenkával

Még a legmeggyőződésesebb mosis anyukákban is felmerül időnként a kétely: “akarom én ezt a nyaralás alatt is csinálni”? Hiszen az az ember pihenő ideje, amikor szeretnél a családoddal lenni, és valóban, első hallásra kicsit bizarrnak tűnhet, hogy napokig magatokkal cipeljétek a múzeumoktól a tengerparti sülthalas standig a pelenkákat. Megnyugtatásképpen szeretném leírni: semmi baj, ha mégis eldobhatót szeretnél vinni! Viszont miután mi már nyaraltunk eldobhatóval és mosható pelenkákkal is, leírom a tapasztalataimat, hátha kedvet kapsz ahhoz, hogy a nyaraláson is a szép pelusokat villantsátok!

Mielőtt nagyon belemennék a részletekbe, a mosható pelenkával való nyaralásokat két részre bontanám: vannak azok a nyaralások, amelyekre mosás nélkül is elég a készleted - ezek tipikusan a hosszú hétvégék, vagy a kisebb kiruccanások - és vannak azok, amelyeken már muszáj mosnod. Az előbbi, 3-4 napos mini nyaralásokra szerintem mindenképp érdemes magaddal vinni a mosipelus készleted, ha más nem azért, hogy felkészülj egy hosszabb mosis nyaralásra. A hosszabbaknál pedig ugyan szükséges némi előretervezés, de tapasztalatból mondom: nem megoldhatatlan a feladat.

 

 

Mit vigyünk magunkkal?

 

Mosipelusok

Ha olyan nyaralásra megyünk, ahol pont elég a készletünk, érdemes szinte mindent vinni, és nem mosni - csak öblíteni és nedvesen bedobni egy vödörbe vagy egyéb fedeles tárolóba. Ha olyan helyen vagyunk, érdemes kitenni egy picit száradni a pelusokat, hogy ne teljesen nyirkosan aszalódjanak a vödörben.

Tipp: a vödör fedelét én csak induláskor szoktam rátenni, addig is szellőzik. Ez a megoldás szállodában és kempingben egyformán működőképes.

Ha repülővel megyünk, vödör helyett megfontolandó lehet egy nagyméretű, vagy több kisebb pelenkazsák használata, amelyeket a feladott bőröndben tudunk hazaszállítani. Itt is érdemes szinte szárazra szellőztetni a pelusokat, már csak a bőrönd súlya miatt is.

Hosszabb nyaralásra érdemes válogatott készletet összeállítani, és a gyorsabban száradó pelusokat vinni. Ezek tipikusan a külsők, gyorsan száradó, vékony betétekkel (pl. Milovia, Thirsties), tetrákkal kombinálva. Nyaralásokon nálunk az all in one pelusok itthon maradnak - rájuk fér a pihenés!

Eldobható betétek

Nagyon praktikus dolog az eldobható betét, amely biológiai úton lebomlik, így sokkal kevesebb szemetet termel, mintha egy műanyag pelus kerülne minden cserénél a kukába! A Hamac betéteit bármilyen külsőbe, zsebesbe vagy csónakos pelenkába beleteheted, pont ugyanúgy, mint a mosható betéteket. Ha szeretnél mosit vinni, de nincs kedved a betétek tisztogatásával bíbelődni, ez lesz a neked való megoldás!

Repülős utazásokra különösen ajánlom, hiszen nem kell a nedves betéteket hazacipelni - a külsők pedig 1-2 pelenkazsákban el fognak férni hazafelé!

Pelenkazsák

Minél nagyobb, annál jobb! Nyaralásra én legalább 2 pelenkazsákkal szoktam készülni, illetve sokszor van nálam egy külön tasak is a kakis pelusoknak.

Tipp: pelenkazsákból minél több, annál jobb, hiszen nem csak a pelusokat, hanem a vizes fürdőruhákat is beledobhatod a peluszsákokba, így ott is megspórolsz egy plusz szatyrot!

Popsitörlők

Ha mosható popsitörlőket használsz, a nyaralás során sem kell nélkülöznöd őket! Legyen nálad mindig egy mini flakonban víz, és így szükség esetén le tudod törölni a babád popsiját, a használt popsitörlők pedig mehetnek a pelusokkal egy pelenkazsákba.

Kakifogó

Még ha otthonra nem is mindig használsz, nyaralásra nagyon ajánlom egy csomag kakifogó beszerzését, ugyanis nagyban megkönnyíti az esti pelus öblítést, ha napközben a kaki nagy részét lehúzhatod egy útbaeső WC-n.

Mosószer

Akár kézzel, akár géppel tudod kimosni majd a pelusokat, legyen nálad a szokásos mosószeredből egy kis adag. Akár por, akár folyékony állagú mosószert használsz, érdemes egy kisebb, jól záródó üvegbe (folyékony esteén akár pici tusfürdős flakonba, vagy bármilyen állagú mosószer esetén befőttes üvegbe) áttölteni annyit, amennyi vélhetően elég lesz a nyaralás alatt. Tipp: ne ilyenkor kísérletezz új mosószerrel, mert bármilyen kényelmes is lenne pl. folyékony mosószer helyett mosóport vinned, lehet, hogy a babád bőre érzékeny lesz rá!

Rövid nyaralásnál elég, ha sima vízzel kiöblíted a pelusokat, ilyenkor én nem szoktam mosószert vinni magammal.

Epeszappan

Még ha olyan nyaralásra is mentek, ahova pont elég a készleted, nem árt, ha van nálad epeszappan a foltok azonnali kezelésére.

Hogyan is zajlik egy mosis nyaralás?

Reggel bepakolod a pelusokat, popsitörlőt, peluszsákot. Nap közben a lecserélt, pisis pelusokat egy zsákban, a kakisokat egy másik zsákban gyűjtöd - este pedig, vagy ha napközben hazaugrotok a szállásra, kiöblíted, és ha lehet, picit kiteszed őket száradni. Ha van a szálláson mosógép, érdemes egyben kimosni őket, ha nem, akkor megfontolandó lehet kisebb készletet vinni és este, vagy legalább 2 naponta mindent teljesen kimosni. Kézzel mosni fárasztóbb, így azt javaslom, inkább legyen nálatok több gyorsan száradó külső és olyan betétek, amelyek nyáron általában másnapra megszáradnak - így este 15 perc alatt letudhatod a pelustisztítást.

7 tipp a nyugodt mosis nyaralásért

 

1. Ha autóval mentek, mindenképp legyen egy pótpelenka a csomagtartóban! Ez a tartalék pelus bármikor jól jöhet.

2. Ha Apa és Anya is tud táskát vinni (mert mondjuk már sétál, motorozik a baba, vagy hordozóeszköz helyett babakocsiztok), mindkettőtöknél legyen pelus, legalább egy darab, tartaléknak - bármelyikőtök cipeli is a napi készletet. Ha például valahol le kell raknotok a csomagmegőrzőbe egyikőtök táskáját, nehogy a peluscserénél döbbenjetek rá, hogy minden ott maradt.

3. Bármennyire is kiszámítható otthon a pelenkacsere, nyaraláson a reggeli csomagolásnál mindig 1-2 pelussal többet tegyél el - ki tudja, mikor találtok valami kihagyhatatlan programot, vagy mikor akadtok egy vizezős játszótérre, ami után jól jön egy plusz peluscsere.

4. Ha bizonytalan vagy - legyen nálad eldobható betét is. Alalkulhat úgy a nyaralás, hogy jól jön!

5. Ha repülővel utaztok, a kézipoggyászban és a feladott bőröndben osszátok el a pelenkákat. Nem kell mindent felvinnetek a gépre, de legyen nálatok elég pelus minden eshetőségre.

6. Töltsd be előre a pelusokat. Még ha otthon nem is szokásod, nyaraláson nagyban megkönnyíti a peluscserét, ha előre bekészíted a betéteket és a kakifogókat a pelusokba, és cserénél csak elő kell kapnod egy tiszta pelust - és már rohanhat is a kis felfedező!

7. Ha vizes nyaralást terveztek, legyen nálatok úszópelus. Erről ebben a cikkben írtam bővebben.

JÓ NYARALÁST!

Keresés