Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

MOSÓSZEREK - 1. rész: folyékony mosószerek és mosógélek a mosható pelenkákhoz

MOSÓSZEREK - 1. rész: folyékony mosószerek és mosógélek a mosható pelenkákhoz

Ebben a 4 részes sorozatban körüljárom a mosógélek, mosóporok és a fertőtlenítő mosószer adalékok valamint a mosóparfümök és öblítők világát, hogy képet kaphass arról, milyen mosószert érdemes használni a mosható pelenkákhoz? Tarts velem!

A mosható pelenkák mosása kapcsán az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy milyen mosószerrel érdemes mosni őket? Rengeteg szempont van, amelyeket érdemes figyelembe vennünk, ha mosószert keresünk:

 • legyen bababarát
 • legyen hipoallergén, szenzitív, mindenmentes
 • legyen környezetbarát
 • távolítsa el a foltokat (előkezeléssel vagy anélkül)
 • ne szürkítse a fehér ruhákat
 • legyen hazai gyártmány
 • legyen újratölthető vagy visszaváltható a csomagolás
 • csomagolásmentesen is beszerezhető legyen
 • könnyen beszerezhető legyen bárhol

és a többi, és a többi. “Tökéletes” mosószer nincs, főleg olyan nem, ami mindenkinél egyformán jól működne, de a legutóbbi mosószeres cikkem óta ugrásszerű fejlődésnek indult a magyar mosószer piac, így most szeretnék egy frissített, átfogó, három részes sorozatban elmondani mindent arról: milyen mosószer jó a mosható pelenkákhoz?

Amikor mosószert választunk, el kell döntenünk, hogy a por vagy a folyékony, gél állagú mosószer felel-e meg jobban az igényeinknek? A pelenkáknak nagyjából mindegy az állag, egyedül a mosógépen vehetjük észre, ha valamelyik típussal jobban működik (például a szilárd mosószer össze tud állni benne, vagy a folyékony mosószertől nyálkás filmréteg képződhet.)

Tudtad? Ha nagyon kemény nálatok a víz, a mosópor általában hatékonyabb, míg ha lágyabb a víz nálatok, a folyékony mosószer a jobb választás.

Viszont pont azért, mert ez a része ennyire egyéni preferencia kérdése, én azt szoktam tanácsolni, hogy válasszátok azt a mosószert, amivel a babaruhákat is jó szívvel kimosnátok. Viszont hogy megkönnyítsem a dolgot, a Bolyhoska klub csodás anyukáinak segítségével összegyűjtöttünk több olyan mosószert, amelyek már bizonyítottak a mosható pelenkáknál:

 

Folyékony mosószerek, mosógélek

Miért jó a folyékony mosószer, mosógél?
A mosógél koncentrált, aktív hatóanyag tartalmú formula. Mivel már eleve oldott, így akár alacsonyabb hőmérsékleten is gyorsabban, könnyebben, jobban eljut az anyag mélyébe, és nem merülhet fel, hogy a fel nem oldódó részek megkarcolják, felsértsék az anyagot. Kiöblítése még hideg vizes öblítési ciklussal is picit hatékonyabb.

 

Számtalan jó minőségű hazai mosószer márka létezik, ezért ezekkel kezdem a felsorolást.

 

Ha hazai terméket választasz, azzal nem csak az ökológiai lábnyomod csökkented (hiszen a termék kevesebbet utazik, míg elér hozzád), hanem egy hazai kisvállalkozást is támogatsz, így ezek a termékek duplán jó döntésnek bizonyulnak.

======

Cleanne Crystalclean folyékony mosószer

 • Csomagolásmentesen is megvásárolható
 • Csomagolása visszaváltható
 • Magyar termék

A megújult formulájú Cleanne mosószer színes és fehér ruhákhoz egyaránt alkalmazható. Folttisztító hatása jobb az átlagosnál, elegendő csak a legkomolyabb, beleszáradt foltokat előkezelni, de a foltok nagy részével önállóan megbírkózik. Kímélő formulája miatt tehetsz belőle a foltokra is közvetlenül. Növényi hatóanyaggal készül.

 

A CLP-rendelet értelmében nem minősül veszélyes keveréknek, tesztek alapján az alapkoncentrátum élővízbe, csatornába, természetbe kerülve környezetbarát módon viselkedik.

 

Jelenleg a saját webshopjukon és üzletükön kívül a dm-ben, illetve csomagolásmentes boltokban szerezhető be, de viszonteladói hálózatukat egyre bővítik. A kiürült flakonokat vissza tudjátok juttatni a cégnek, ők újratöltik, majd ezeket az újratöltött termékeket kedvezményesen meg is tudjátok vásárolni náluk. Csomagolásmentes vásárlás esetén például a nepazarolj üzletében bármilyen flakonban tudtok venni belőle, akár kis adagot is, hogy ki tudjátok próbálni.

 

Összetevők: természetes hatóanyagú koncentrátum, PH semleges, <1% anionos felületaktív anyag, víz.

 

A Cleanne cég sokféle, hatékony környezetbarát tisztítószert forgalmaz, érdemes végigböngészni a kínálatukat - személyes kedvencem az általános felülettisztítójuk.

======

Naturcleaning - Cudy Future Kft: Wash Taps ECO Hypollaergen mosógél fehér ruhákhoz

 • Csomagolása visszaváltható
 • Magyar termék

A Wash Taps ECO Hypollaergen mosógél fehér ruhákhoz foszfátmentes, klórmentes, parabénmentes, állatkísérlet mentes, pálmaolaj mentes, vegán, természetes összetevőkből készült (kukoricaolaj, kókuszolaj). Biológiailag jól lebomló felületaktív anyagokat tartalmaz.

 

A Washtaps folyékony mosószerek régóta ismertek a mosható pelenkázók körében. Kíméletesen tisztít, gyapjú és selyem anyagokhoz is használható. Nem tartalmaz celluláz enzimet, így bambusz pelenkák mosására is alkalmas. A mosószer a legtöbb ökomosószerhez hasonlóan akkor működik a legjobban, ha előkezeljük a foltokat.

 

Hátránya, hogy a klasszikus verziók nagyon nagy habot képeznek a mosógépben, főleg nátrium-perkarbonát jelenlétében, kis adag mosásnál, így a ruhák extra öblítés nélkül kicsit “nyiszorognak” mosás után. Azonban ez nem mindenkinél jelentkezik, sokan évek óta használják gond nélkül.

 

A terméket a saját oldalukon kívül számos webáruházban meg tudjátok vásárolni, illetve több ökobolt is forgalmazza. A nyíregyházi cég flakoncsere programban gondolkodik: a rendelés végén megadhatod, milyen típusú flakonból hány darabot küldenél vissza és ennek összegét jóváírják a vásárlásodból, illetve változó helyszíneken, de a flakonok személyes leadására is van lehetőség.

 

Összetevők: nemionos felületaktív anyag 5-10%; növényi eredetű anionos felületaktív anyag 1-5%; phenoxyethanol. 

 

Számomra különösen szimpatikus, hogy a termék nagy kiszerelésben is megvásárolhatóak, így nem kell túl gyakran utánrendelni a háztartási tisztítószereket. A Cleanne-hez hasonlóan a Naturcleaning is többféle tisztítószert forgalmaz, én a mosógatószerüket kiemelkedően jónak tartom a környezettudatos mosógatószerek mezőnyében.

=====

Naturcleaning - Cudy Future Kft: Gránátalma mosógél

 • Csomagolása visszaváltható
 • Magyar termék

A hypoallergén Gránátalma mosógél kukorica- és kókuszolajból készül. A többi Cudy termékhez hasonlóan klór-, foszfát- és

parabénmentes, vegán.

 

Összetevők: anionos felületaktív anyag <10% (biológiai lebonthatóság>90%), amfoter felületaktív anyag <3%, illatanyag, tartósítószer (phenoxyethanol). 

======

Naturcleaning - Cudy Future Kft: Csepke baby

 • Csomagolása visszaváltható
 • Magyar termék

 

A Naturcleaning cég sokak által ismert másik terméke a Csepke sorozat, ebből is elsősorban a 0+ elnevezésű, amely a legeslegkisebbke ruháihoz is használható. Allergén- és illatanyagmentes, alkalmas bambusz anyagok mosásához is. Hátránya, hogy hajlamos habzani a mosógépben, így mindenképp érdemes egy extra öblítést betenni a mosás végére.

 

Összetevők: nemionos felületaktív anyag 5-10%; növényi eredetű anionos felületaktív anyag 1-5% 

======

Easyfresh mosószercsalád

 • Csomagolásmentesen is megvásárolható
 • Csomagolása visszaváltható
 • Magyar termék

 

Az elmúlt években robbant be a mosható pelenkázós körökbe az Easyfresh termékcsalád, és nagyon gyorsan népszerűek lettek a termékei. Nem csak csomagolásmentesen, de online akár egészen nagy kiszerelésben is megvásárolhatóak, így akár saját részre, akár ismerősökkel összeállva nagyon gazdaságosan vásárolhatjuk meg. A kiürült flakonok pedig visszajuttathatók a céghez.

 

A termékek parabén-, formaldehid- és foszfátmentesek, valamint kizárólag növényi hatóanyagokat tartalmaznak. Viszont az adatlapokat érdemes átböngészni, ha különösen nagy figyelmet szentelsz az összetevőknek, mert sajnos nem SLS-mentes termék.

 

Sokféle típusból választhatunk, létezik belőle:

 • szín-és illatanyagmentes
 • színmentes, hipoallergén illattal
 • bóraxos a fehér ruhákhoz
 • sensitiv

 

A termékek összetevőit - nagyon transzparens módon, jár érte a pirospont - az adatlapok fülön tudjátok megnézni: https://easyfresh.hu/adatlapok/

======

PureFresh mosógél

 • Csomagolásmentesen is megvásárolható
 • Csomagolása visszaváltható
 • Magyar termék

Az Easy Fresh termékcsaládnál egy picit még környezettudatosabb választás lehet a Pure Fresh, ugyanis SLS és SLES mentes, Glycerethe-6-laurate-tal készül, amely egy újgenerációs felületaktív anyag, amelynek nincs negatív környezeti hatása. A mosógélből sima (hipoallergén illatanyagot tartalmazó) és illatmentes is létezik, színezékmentes és 2in1 formula, így öblítő nem szükséges mellé.

 

Fontos tudni, hogy négyszeres koncentrátumok, így kevesebb is elég (az Easy freshez képest például).     

=======

MM Green&Budget mosógél

 • Csomagolása visszaváltható, újratölthető
 • Magyar termék

A Mosó Mami kedvező áru mosószere. A Zöldboltban és a Mosó Mami telephelyén is újra tudjátok tölteni, azonban a termék leírásából mindenképp kiemelném, hogy: “biológiai enzimtartalma miatt újszülöttek ruhájához nem ezt a mosógélt javasoljuk”. 

 

Összetevők (INCI)

Anionos felületaktív anyag (kozmetikai szekunder alkil szulfonát), glükozidok keveréke (cukortenzidek, melyeket kókuszból, fenntartható pálmavajból és kukoricából állítanak elő), kozmetikai tartósítószer, bio enzim komplex, illatanyag.

======

MM Ultragreen Mosógél (pálmavaj mentes)

 • Csomagolása visszaváltható, újratölthető
 • Magyar termék

Ha a Green and Budget mosószerhez hasonlót keresel, de zavar benne a pálmaolaj/pálmavaj tartalom, akkor egy picit magasabb áron elérhető egy PO-mentes változat is. A flakon újratölthető (a Mosó Maminál), és ennek az összetevői között már nem szerepel az enzim, így például bambusz pelenkák mosásához is mindenképp megfelelő.

 

Összetevők (INCI)

10-15% nem ionos felületaktív anyag, víz, kozmetikai tartósítószer,*az illatosban: illatanyag/parfüm

======

SensEco Baby mosógél babaruhához

 • Csomagolása visszaváltható
 • Magyar termék

Szintén Mosó Mamis termék, amely sokoldalúan használható a mosókonyhádban: optimális pH-ja lehetővé teszi, hogy selyem, gyapjú, bambusz, egyéb függöny  és kényes anyagokat is moshass vele kézzel vagy géppel. Ezért baba ruhákhoz és mosható pelenkákhoz ideális mosószer. Növényi hatóanyagokkal.

 

Összetevők (INCI)

Bio aloe vera kivonat, 5-10% növényi alapú,kozmetikai minőségű anionos tenzid, 5-10% nem ionos felületaktív anyag (cukortenzid, Ecocert tanúsított), citromsav, parfüm*, víz, (fenoxietanol, ethyhexylglycerin)** * hypoallergén ** kozmetikai tartósítószer

======

Sansin mosógél, Baby

 • Magyar termék

Ez a babaruhákhoz kifejlesztett mosógél növényi összetevőket tartalmaz, hipoallergén és nem tartalmaz SLES-t, SLS-t, LAS-t, parabéneket, ftalátokat, szulfátokat, festéket és petrolkémiai anyagokat. Dermatológiailag tesztelt, vegán termék, amelyet nem tesztelnek állatokon.

 

Tisztítóereje átlagos, a foltokat érdemes előkezelni, ha biztosra szeretnél menni.

 

Összetevők: Aqua | Glycereth Cococate | Glycerin | Trisodium Citrate Dihydrate | Quaternated, ethoxylated Hexamethylene diamine | Laureth-7 | Xanthan Gum | Perfume- 100 % allergen-free | Preservative agent (PHENOXYETHANOL, SODIUM PYRITHIONE) | Enzyme (Protease (Subtilisin)) | Organic Glycerin | Organic Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Fruit Water

======

Ecover Zero mosószer

 

Az Ecover Zero termékcsaládja allergiás és érzékeny bőrű emberek számára lett kifejlesztve. A Zero termékek teljes mértékben illatanyag, színezék és parfümmentesek. Kifejezetten az érzékeny bőr és az allergia kockázatának minimalizálása érdekében 0% illatanyaggal és 0% színezékkel rendelkeznek. Megújuló növényi alapú, biológiailag lebontható összetevőkből készült, biológiailag teljesen lebomlóak. Ideális a babák ruháinak tisztán tartására is, kézi és gépi mosásra egyaránt. A flakon újrahasznosított műanyagból készült és ismét újrahasznosítható.Természetes eredetű összetevői révén antiallergén. Nem alkalmas gyapjú és selyem mosásához.

 

Az Ecover mosószer növényi és ásványi alapnyagokból készül, Európában, a cég ökogyárában. A termék az élővizekre minimális terhelést jelent, biológiailag gyorsan és teljes mértékben lebomlik. A csomagolása kis energia befektetéssel újra feldolgozható, környezetbarát: a flakon és címke polietilénből, a kupak polipropilénből készült; a palack legalább 50%-ban újrahasznosított kommunális műanyagból készült, és könnyen újrahasznosítható.

 

 • Illatanyag- és színezékmentes antiallergén mosószer koncentrátum.
 • Környezetbarát, a legérzékenyebb bőrű babák bőréhez is gyengéd.
 • Bőrgyógyászatilag tesztelve, érzékeny bőrűek is használhatják.
 • Természetes eredetű összetevői révén antiallergén.

Összetevők: 5-15% nem ionos felületaktív anyagok, <5% anionos felületaktív anyagok:szappan, enzimek, víz, Nátrium-citrát, Alkohol-denat., Glicerin, Polipropilén-tereftalát, trinátrium-etilén-diamin-diszuccinát, Tejsav.

======

Amway SA8 baby folyékony mosószer

Saját tapasztalatom nincs vele, de a Bolyhoska klubos anyukák közt volt, aki kifejezetten ajánlotta a pelusokhoz.

 

Összetevők: https://www.amway.hu/product/120536,folyekony-mososzer-koncentratum-bebiruhakhoz-sa8-baby-folyekony-mososzer#product_ingredients

======

Házi mosógél 

Sokaknak beválik, bár a legtöbb pelenkagyártó cég nem ajánlja a magas szappantartalom miatt. Ha azonban neked van egy bevált, alacsony szappantartalmú mosógél recepted, oszd meg velünk :)

=====

Frosch Általános tisztítószer, PH semleges

Kakukktojás ez a szer a mosógélek között, hiszen igazából általános tisztítószer, sokan használják azonban pelenkák mosására is. Bőrgyógyászok által tesztelt termék, mely akár kézmosáshoz is megfelelő. Nem tartalmaz állati eredetű összetevőket. A Frosch termékcsalád gyártója több, mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a fenntartható tisztítószerek készítésében. A termékek 98%-ban lebomlóak, foszfát-, formaldehid- és oldószermentesek.

 

Összetevők: 5-15% anionos felületaktív anyagok, < 5 % amfoter felületaktív anyagok, tartósítószerek (Methylsothiazolinone,Benzisothiazolinone), illatszerek.

====

Econut: Mosódió gél

 • Magyar termék
 • Újratölthető csomagolás (például a Zöldboltban, a saját flakonjába)

100%-ban magyar előállítású, SLS és SLES, foszfát,-és foszfonát mentes növényi alapú, szenzitív mosószer. Pálmaolaj- és szappanmentes,. A mosódió főzet mellett kókusz és kukorica alapú cukortenzideket tartalmaz.

 

A mosódió használata megosztja a mosható pelenkás közösséget, mert bár van, akiknél beválik, előfordul, hogy a pelenkagyártók nem ajánlják, illetve sokaknál szürkíti a ruhákat és nem tisztít megfelelő hatékonysággal, ezért is került listánk végére, mint lehetséges, de nem feltétlenül ajánlott opció (a mosható pelenkák esetén. Ruhákhoz természetesen azt használsz, ami beválik nálatok.)

 

Összetevők: Mosódió kivonat minimum 30%, 5-10% anionos felületaktív anyagok (OECD 302 B > 90% lebomlik 15 napon belül), 5-10% nemionos felületaktív anyagok (cukortenzidek), citromsav, parfüm* dehydroxyacetic acid, benzoic acid, sorbic acid, benzyl alcohol**.

* Antiallergén illat

** Az ECOCERT követelményeknek megfelelő tartósítószert tartalmaz

Keresés