Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Mosható pelenka szótár - a legfontosabb szakkifejezések egy helyen

Mosható pelenka szótár - a legfontosabb szakkifejezések egy helyen

MÉRETEZÉS

Egyméretes, OS, One size: az egyméretes pelenkák általában 5-15 kg-ig jók a babákra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 6-10 hetes kortól szobatisztaságig használhatóak (2-2.5 éves kor körüli szobatisztulással számolva, átlagos vagy vékony testalkaton). Annak érdekében, hogy a pelenka a legjobban illeszkedjen a babára, a mérete állítható. A méret állítása többféle módon történhet (általában patentokkal vagy gumival). Egyméretes modelljei vannak többek közt a Doodushnak, a Charlie Bananának, az aliexpressen elérhető legtöbb gyártónak, és kisebb fajta egyméretesnek tekinthetjük a Puppi gyapjú pelusok OS példányait is.

Méretes: Az egyméretessel ellentétben több gyártó is méretes, méretezett pelenkákat készít. Ezek az XS-estől akár az XL-esig készülő pelenkák, amelyekből minden méretváltásnál új szettet kell venni. Előnyük, hogy így mindig csinosabbak, mint az elején kicsit nagynak tűnő egyméretesek. Méretes pelenkák a gDiapers, a Puppee, és bizonyos szempontból az 1-es és 2-es méretben elérhető Bambino Mio Miosoft vagy Thirsties Duo wrap külsők is, illetve a hazai WAHM csónakosok, mint például a Brilus.

Újszülött pelenkaa legkisebbekre való pelenka, amelynek kialakítása általában tekintettel van a köldökcsonkra is, ennek megfelelően akár a legelső naptól kezdve használhatóak. Ilyet a legtöbb egyméretes pelenkát készítő gyártónál (Doodush, Charlie Banana, TotsBots, Blueberry, Puppi, stb.) vásárolhatunk, éppen azért, mert az egyméretesek igazán 5 kg-tól, és néhány hetes kortól jók.

miniOS: általában a gyapjú pelenkát gyártó cégeknél találkozhatunk ilyen jelöléssel, ez egyfajta átmeneti méret az újszülött és az egyméretes pelenkák között. Akkor érdemes megvenni, ha nem a legelső naptól szeretnénk mosipelusozni, de már azelőtt elkezdenénk, hogy az egyméretes igazán passzolni kezdene.

MÉRET ÁLLÍTÁS

Combgumis méretállító: a combgumi rövidebbre vagy hosszabbra húzásával állítható a pelenka mérete (hasonlóan a melltartópánt méretállítójához). Általában vannak jelölések rajta, melyik méret hova esik, de ezektől függetlenül, szabadon is be tudjuk állítani a pontos hosszt. A Charlie Banana pelenkák jellemzője például ez a méretállító, de a magyar Detkko pelenkák is gumival állíthatóak.

Patentos méretállító: a pelenka elején található 2-4 patentből álló, függőleges patentsor segítségével változtatható a méret, a legtöbb gyártó ezt használja.

PELENKA TÍPUSOK

All in one/AIOminden egyben pelenka, amely az egybevarrt külső+betét kombónak köszönhetően az eldobósokhoz hasonlóan könnyű feladást biztosít. Ismert példa rá a Bambino Mio  Miosolo pelenkája. A betétet vagy betéteket minden gyártó saját megoldással rögzíti: készülnek olyan pelenkák, amelyek szó szerint egybe vannak varrva, illetve olyanok is, amelyekben a betét nyelvként, csak az egyik oldalon van rögzítve (pl. Bambino Mio, TotsBots). Egyes gyártók (mint a Bumgenius vagy a Thirsties) két betétet is varr az all in one-ba, ezek teregetéskor széthatjva valamivel gyorsabb száradást biztosítanak.

All in two/AI2: a pelenka külsőt és a vele használt betétet vagy belsőt szokták így nevezni. Az ilyen rendszerekben a pelenka külső általában kitörlés és szellőztetés után újra visszaadható, többször felhasználható. Bizonyos szempontból a PUL külsők mellett a csónakos pelenkák is AI2-k.

Csónakos pelenka: egy nem vízzáró textil külsőből és a bele patentolható, vízzáró „csónakból” álló pelenka, amely prefolddal, betéttel és tetrákkal/törölközőkkel is használható. Csak méretes (XS-től XL-ig) verzióban kapható. Előnye, hogy a nap során többször visszaadható. Vannak bevarrt csónakos és cserélhető csónakos modellek is. Tipikus példa a gDiaper, a Hamac vagy a Brilus.

Hibrid pelenka: bármely pelenka, amely  mosható és eldobható betéttel is használható. (Vagyis gyakorlatilag a zsebesek, külsők, csónakosok, AI2 pelenkák mind-mind hibridek.) Itthon nagyon gyakran a  csónakos pelenka szinonímájaként használják.

Külső: a nedvszívó réteg fölé adott vízzáró réteg; ez a pelenka típus egy nap többször is feladható, ha nem szennyeződik, mivel a belső PUL borítás kitörölhető. A pelenkakülsők készülhetnek dekoranyag borítással (pl. a Puppee márka külsői), de lehetnek sima vagy dupla PUL-osak is. Ez a legsokoldalúbban használható pelenkatípus, mivel a tetrától a betéten át a pelenka belsőig mindennel kompatibilis. A PUL mellett kedvelt külső anyag a gyapjú, amely a legtermészetesebb megoldás a mosható pelenkázás világában.

Leszoktató pelenka: olyan bugyi formájú pelus, amely bevarrt magjának köszönhetően az első, becsurgó cseppeket, egy pici pisit kibír. Ezt a kicsik már önállóan is könnyen le tudják tolni, így egyedül is tudnak bilibe, WC-be pisilni, kakilni. Egyfajta átmenet a pelenka és a bugyi/alsónadrág között.

SIO, snap in one: Bármilyen olyan pelenka (általában külső), amelybe patenttal (snap) tudod rögzíteni a betétet. (Például a Puppi SIO gyapjú külsők.)

Úszópelenka: olyan pelus, amely vízben benntartja a kakit. A pisi az úszópelusból is kifolyik (ha nem lenne így, a befolyó víz is benn ragadna). Rengeteg típusa van, ezekről itt olvashatsz bővebben. Az úszópelenkába nem kell betét, egy-két kivételtől eltekintve legtöbbjüket magában, betét nélkül használjuk.

Zsebes pelenka: a PUL külsőből és a fölé varrt (általában polár, mikropolár) anyagból álló pelenkákat hívjuk zsebesnek, ahol a PUL és a polár közötti „zseb” megtöltésével készítjük el a pelenkát. Előnye, hogy külön szárazontartót nem igényel, hátránya, hogy minden pelenkacserénél a szennyesbe kell dobni, mert a felső réteg mindenképp pisis lesz. Adott esetben a zsebes pelenkák külsőként is használhatóak, ha a betétet vagy tetrát, prefoldot a zseb fölé, magára a polár anyagra helyezzük. Jó példa a zsebes pelenkákra a Charlie banana vagy a Doodush zsebese.

A NEDVSZÍVÓK TÍPUSAI

Betét: előre összevarrt, a pelenkába már csak behelyezendő, hajtogatást nem igénylő nedvszívó, amely lehet piskóta vagy szögletes, készülhet pamutból, kenderből, mikroszálas anyagból, lehet  PUL az alja, és saját kezűleg is megvarrható otthoni maradék anyagokból. Vastagsága és nedvszívása a felhasznált anyagok mellett a rétegek számáról is függ. Mérete fix, így minden méretváltáskor új szett kell belőle. (Általában S-M-L vagy S és M/L méretben készül, de vannak hajtogatós betétek is.) Különleges típusa a gyapjú betét, amely segít növelni a gyapjú külsők vízhatlanságát.

Pelenkabelső (formázott pelenka belső, nadrágpelenka belső): ez a pelenka típus igazából a betétek közé sorolható, önmagában ugyanis nem vízálló, csupán a nedvesség felszívására szolgál, ezért mindenképp pelenka külsővel vagy gyapjú pelenkával együtt használandó. Jó példa erre a Little lamb, a hu-da vagy a Thirsties pelenka belsője. Létezik belőle zsebes megoldás is, ahol a nedvszívást te állíthatod be a zsebbe helyezett betétek vagy prefoldok segítségével (ilyen például a Puppi belső). A belső, mivel nagyobb csomag a popsin mint egy betét, általában éjjeli megoldásként kedvelt.

Prefold (prefi)előre összevarrt, négyszögletes textilpelenka, amely középen általában többrétegű a nagyobb nedvszívás érdekében. Különböző méretekben kapható. Anyaga lehet pamut, bambusz vagy kender.

Tetra pelenka: a régi, hagyományos textilpelenka, általában pamut anyagból. Előnye, hogy olcsó, és sokféleképpen hajtogatható. Mérete az 50x50 cm-estől a 80x80-as méretig terjed általában. A pelenkánál megadott gsm (gramms per square metre, azaz gramm/négyzetméter) szám jelöli a felhasznált anyag sűrűségét/vastagságát. Minél magasabb ez a szám, annál nagyobb az adott anyag nedvszívóképessége. A tetra általában pamutból vagy bambuszból készül. Lehet sima szövésű, gyémántszövésű vagy birds eye szövésű - ez utóbbi általában a legsűrűbb.

A PELENKÁK KÉSZÍTÉSÉHEZ FELHASZNÁLT ANYAGOK

Bambusz: jó nedvszívó tulajdonságokkal rendelkező természetes betét anyag, amely ugyanakkor nagyobb odafigyelést igényel, mint a pamut. Általában igényel pár előmosást, mire eléri a maximális nedvszívó képességét. Itt részletesebb is írtunk róla.

Frottír: a törölközők hurkolt anyaga, általában a házilag készült betétekben található meg. Jó tulajdonsága, hogy a hurkolt felület miatt gyors nedvszívó.

Gyapjú: pelenka külsők anyag, télen fűt, nyáron hűt, akár otthon is elkészíthető belőle (kötéssel, horgolással vagy varrással) a pelenka külső (általában bebújós, nadrág vagy bugyifazonok). A vízzáró tulajdonság megőrzése érdekében rendszeres lanolinozást igényel. A tépőzáras vagy patentos fazonok nappalra is jó alternatívái a PUL külsőknek, mivel vékonyak és nagyon csinos, pici csomagot adnak a popsin.

Kender: nagyon nagy nedvszívó képessége miatt a sokat pisilő babák és az éjjelre is mosipelust használók kedvenc anyaga. A bambuszhoz és a pamuthoz hasonlóan ez is természetes anyag, amely azonban a fenti kettőnél lassabban szárad. A bambuszhoz hasonlóan előmosásokat igényel, hogy elérje a maximális nedvszívó képességét. A kenderből készült termékek felülete lehet "bolyhos" (hu-da, Puppi), illetve "pólóanyag" jellegű (Thirsties), ez a nedvszívóképességet nem befolyásolja. A kenderről itt írtunk részletesen. Jelenlegi ismereteink szerint ez a legfenntarthatóbb textilipari alapanyag.

Mikroszálas anyag (microfiber): poliészterből készülő, saját súlyának akár 8-szorosát is megtartani képes anyag, amelyből gyakran készítenek háztartási törlőkendőket is. Gyorsan szárad, és tulajdonságai miatt vékony, kis csomagot képez. A betétek gyakori anyaga.

Minky/minkee/bébiplüss: finom, puha tapintású, „rövidszőrű” poliészter anyag, amellyel PUL/TPU külsők kifelé néző részét szokták néha borítani. (Mosható mamabetétek felső rétegeként is találkozhatunk néha vele.) Nem azonos a pamut plüssel - míg a minky általában műszálas anyag, addig a pamut plüss nevéből adódóan nem az, pamutból készül.

Pamut: természetes anyag, amely ugyan kevésbé jó nedvszívó, mint a mikroszálas betétek, ugyanakkor még az érzékeny babapopsihoz is használható, és kevésbé halmozódnak fel benne a kellemetlen szagokat okozó anyagok. Általában a legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető betét alapanyag, a tetra pelenkák, textil pelenkák is ebből készülnek legtöbbször, és a kender/bambusz betétek anyagának is 30-50%-a is pamutos keverék. A pamutról itt írtunk bővebben.

Polár/mikropolár: poliészterből készülő, szintetikus anyag, amelyet pelenkák zsebének  varrásához, szárazontartókhoz és pelenkabetétek felső rétegeként használnak. A saját készítésű szárazontartók gyakran egy feldarabolt polár plédből készülnek, amelyet még szegni sem kell, nem foszlik. Az érzékenyebb bőrű babák popsija kipirosodhat tőle. (A szárazontartó tulajdonság néha stay dry néven szerepel a leírásokban.)

PUL: a polyurethane-laminate anyag rövidítése, a pelenkakülsők anyaga. A gyakorlatban ez egy (a pelenka külseje felé néző) poliészter anyagot, és a befelé néző vékony laminálóréteget takarja – ez teszi vízhatlanná a külsőt. A PUL a sima műanyagokkal ellentétben lélegző anyag (ezért is tapasztalhatjuk, hogy hosszú-hosszú órák után, ha nem mossuk ki a levett pelenkát, picit nyirkosak a külsők. Készítők sokszor kombinálják dekoranyaggal (általában pamutvászonnal), ennek köszönhetően azonban ezek a külsők lassabban száradnak. A dupla PUL anyagú külsőket két ilyen réteg felhasználásával készítik, nagyon sokat pisilő babáknak.

TPU: a „thermoplastic polyurethane” rövidítése, a PUL-hoz hasonló anyag, amely környezetbarátabb, és gyorsabban lebomlik, mint a sima PUL.

Zorb: 70% bambusz és 30% pamut keverékéből készülő speciális, jó nedvszívású, ám a pamutnak köszönhetően gyorsan száradó anyag, amely szinte azonnal elvezeti a nedvességet az alatta található rétegekbe. Többféle generációja van, ezek anyagösszetétele eltérhet – az egyes generációk abban is különböznek, hogy van-e plusz réteg, amelybe “szendvicsként” helyezték a zorb magot, vagy önmagában áll.

HOGYAN ZÁRÓDHATNAK A PELENKÁK?

Belebújós fazon: vannak pelenkák, amelyek nem záródnak, belebújós, nadrág vagy bugyifazonok, mint például a hu-da. A belebújós pelenkakülsők pelenka belsővel használhatóak, betéttel vagy betét formára hajtogatott tetrával, prefolddal nem kompatibilisek.

Megkötős belső: olyan belső, amelyet megkötő szalagokkal kell a babára rögzíteni.

Patent: a patentos záródás előnye, hogy nehezebben tudják levenni a babák. Általában 2-3 patentot kell becsatolni ahhoz, hogy biztosan adjuk fel a pelenkát. Előnye, hogy ha megmondjuk a család tagjainak, melyikbe kell patentolni a pelust, nem tudják túl lazán vagy túl szorosan ráadni azt a babára. A sok patent (főleg egyes egyméretes kínai pelusokon, ahol még a méretállító patentok is bezavarnak) elsőre elrettentő lehet, de bele lehet jönni, és ezt a típust nehezebben tépik le magukról a kicsik. Általában a patentos pelenkák záró fülein is találunk egy „fordítva felrakott” lányrészt (a patent mélyedéses fele), amely arra szolgál, hogy a keskeny derekú babákon keresztbe tudjuk patentolni a füleket. A patentos pelenkák általában nem használódnak el olyan gyorsan, mint a tépőzárasok. Vannak gyártók, ahol választani is lehet, hogy a pelenkát patenttal vagy tépőzárral kérjük.

Side snap: az oldalt patentolódó pelenkák elnevezése. A Blueberry Side snap simplex pelenkája a mosható bugyipelenka, ugyanis az oldalsó patentoknak és a rugalmas füleknek köszönhetően az eldobós bugyipelenkákhoz hasonlóan adható fel és vehető le.

Snappi: pelenkazáró kapocs, amely a tetra pelenkák záródását (és helyükön tartását) segíti elő. Gyakorlatilag arra való, amire régen a biztosítótűt használták.

Tépőzár (velcro, hook and loop): a tépőzár sokak által kedvelt megoldás, előnye, hogy nagyon pontosan méretre igazítható, és záródás olyan, mint az eldobósoké, hátránya lehet, hogy nyáron, ha csak egy pelenkában és pólóban vannak a babák, könnyen leszedik magukról a pelust. A tépőzáras fazonoknál figyeljünk, hogy legyen a pelenkán tépőzár parkoló, enélkül ugyanis a pelenka csak „összecsukott”, betépőzárazott állapotban mosható. A tépőzáras pelenkákon általában van lehetőség arra, hogy keskeny derekú babákon egymásra tudjuk tépőzárazni a pelus két odalát. Szintén hátránya lehet a tépőzáras pelusoknak, hogy a tépők egy idő után elfáradnak, és nem fognak. Vannak gyártók, ahol választani is lehet, hogy a pelenkát patenttal vagy tépőzárral kérjük.

EGYÉP PELENKÁZÁSSAL KAPCSOLATOS KIFEJEZÉSEK

Booster (turbózó réteg): vékony plusz réteg, amely lehet plusz betét vagy bármilyen más, nedvszívó anyag, amellyel a pelenka nedvszívó képességét növeljük. Vannak pelenkák, amelyekhez jár egy plusz turbózó betét, de gyakorlatilag több betét, tetra, stb. egymásra halmozásával vagy egymásba csomagolásával ugyanezt a hatást tudjuk elérni. A turbózásnál érdemes csak arra a részre koncentrálni, ahol a pelenka "nagyobb terhelésnek" van kitéve (fiúknáláltalában elöl, lányoknál elöl és középen). Ehhez érdemes kisebb turbózó betéteket használni, például a Puppi mini- és újszülött méretét, vagy a Thirsties újszülött vagy kis méretét.

Combszárny: a combgumírozás melletti plusz anyag, amely pontosabban illeszkedik a baba combjára, így nagyobb védelmet nyújt a szivárgás ellen. Combszárnya a legtöbb esetben csak a külsőknek szokott lenni, de léteznek combszárnyas zsebesek is, például a Thirsties pamut zsebesei.

Egészségpénztári számla: a mosható pelenkák és kiegészítőik elszámolhatóak egészségpénztárra is. Ehhez az egészségpénztár által kért adatokat kell a számlázási adatoknál megadni.

Gyógygyapjú: természetes, kezeletlen birka gyapjú, amely lanolintartalmának köszönhetően segíti a sebes, gyulladt, kipirosodott babapopsi gyógyulását. A gyógy gyapjút az érintett területre kell helyezni, és ezt követően a szokásos módon bepelenkázni a babát.

Kakifogó: a pelenkába helyezhető vékony papír vagy természetes/műszálas anyag, amely segít eltávolítani az anyatejes és a szilárd kakit a pelenkából. Vannak a WC-ben lehúzható, (kaki nélkül) komposztálható, és a szemétbe dobandó változatok is. A legtöbb pelenka márka készít ilyet, de használhatunk erre a célra kimosott bolti popsitörlőt (a dm és a Rossmann sajátmárkás törlői sok-sok mosást kibírnak), amelyet újra meg újra kimosunk, ha cska pisis lett, illetve készíthetünk mosható textil kakifogókat is például tetra pelenkák feldarabolásával vagy régi pólókból.

Papírbetétvastag szövésű papírból készült, általában tekercsben árult betét, a papír kakifogó másik neve, amely elsősorban az anyatejes kaki felfogásában segít. Általában lehúzható a WC-n, de ezt minden esetben ellenőrizzük a csomagoláson! Amennyiben nem lettek kakisak, néhány mosást kibírnak ezek a típusok is. Pici baba esetén érdemes őket félbe tépni, vagy behajtogatni a betét alá. Mindig figyeljünk arra, hogy a kakifogó ne lógjon ki a pelenkából, akkor ugyanis a pelus ki fog ázni, mert a kakifogó könnyen kivezeti a nedvességet.

Pelenkazsák: olyan PUL zsák, amelyben vízhatlanul tárolhatod a használt pelenkákat. Utazáshoz, kiránduláshoz, akár egy városi sétához is hasznos segítőtárs, mert nem csak a használt pelenkát, de a játszótéren összekoszolt ruhákat is bele tudod tenni.

Prefoldtartó fül (prefitartó): a pelenka elején és/vagy hátulján megtalálható keskeny zsebecske, amely segít abban, hogy a behelyezett betét, tetra vagy prefold ne tudjon elöl vagy hátul kicsúszni a pelusból. Sok pelenkának ez a rész a gyenge pontja, ezen keresztül tud ázni, ezért vannak, akik utólag kivágják a prefitartót, vagy ha megoldható, enélkül kérik a nekik készített (WAHM) pelenkát. A Bambino Mio gyártó kifejezetten kéri, hogy a pelenka elejében található fület ne használják prefoldtartóként, mivel annak elsődleges feladata annak megakadályozása, hogy pocaknál ázzon a pelus.

Selyem betét/bourette selyem: olyan speciális, vékony selyem betét, amelyet közvetlenül a babapopsi alá helyezve segít enyhíteni a fogzás vagy betegség okozta kipirosodást. A selyem gyulladáscsökkentő hatású, hűs érzetű, így megnyugtatja a bababőrt. Gyógygyapjú vagy selyem használata esetén ne használjunk kakifogót.

Stay dry: szárazontartó tulajdonság vagy réteg, olyan anyag, amely átengedi a nedvességet, de annak visszaszivárgását megakadályozza, így a szárazabb érzetet ad a babapopsinak.

Szárazontartó: olyan egy rétegű (általában polár, mikropolár) anyag, amely átengedi a nedvességet, de annak visszaszivárgását megakadályozza. A szárazontartóra nem feltétlenül szükséges még pluszban kakifogót is tenni.

Tépőzár parkoló/tépőparkoló: két kis darab a tépőzár puha, bolyhos feléből a pelenka derékrészén, amely arra szolgál, hogy nyitott állapotban ide tudjuk rögzíteni a tépőzár beakadó részét. Használata azért fontos, mert így a tépős pelenkák nem bolyhosítják ki a mosás során a többi pelust.

Turbózó réteg: ld. booster

WAHM: work at home mum, vagyis otthonról dolgozó anyuka (és az általa készített termékek).

MOSÁSSAL KAPCSOLATOS KIFEJEZÉSEK, MOSÓSZEREK

Ammónia mentesítés: a pelenkákban felgyűlő ammónia eltávolítása (részletesebben ebben a bejegyzésben írtam róla)

Fertőtlenítő adalék: speciális, általában por állagú mosószer adalék, amely magas nátrium perkarbonát tartalma mellett olyan fertőtlenítő anyagot is tartalmaz, amely már alacsony hőmérsékleten, 40-60°C-on is kifejti hatását. Itthon a Miofresh és a Nappy fresh a legismertebbek. A közhiedelemmel ellentétben ez nem csak jól marketingezett nátrium perkarbonát.

Lanolin: gyapjúzsír, gyapjúviasz - a gyapjú termékek vízállóságát biztosító bevonat, amelyet rendszeres lanolinfürdővel kell pótolni a pelenkák esetében.

Marhaepe szappan (epeszappan, németül Gall Seife): természetes folttisztító, zsíroldó szappan, amely már 30°C-on is hatékony. A "gall" szappan elnevezés egy félrefordítás eredménye. Nem vegán termék, vegán alternatívája a természetes anyagból készült mosószappan.

Mélytisztítás: az ammóniamentesítésnél is alaposabb, több lépcsős tisztítás, amely gyakorlatilag felér egy "újraindítással" a betétek életében. Célja a foltok és lerakódások eltávolítása, a szürkülés megszüntetése és a nedvszívóképesség növelése. A mélytisztítás lépéseit ebben a bejegyzésben írtam le. 

Nátrium perkarbonát: folttisztító só, foltsó, az ammónia mentesítés legfőbb eszköze, de a mosáshoz adagolva segít a foltok eltávolításában, és pépként a makacs foltokba dörzsölve segít tisztán tartani a pelenkákat.

Szappanpehely: lereszelt, pehely állagú mosószappan. Használható például gyapjú külsők tisztításához és lanolinozásához.

Van olyan kifejezés, amelyet olvastál, hallottál valahol, de nem tudod, mit jelent? Írd meg kommentben, és felvesszük a szótárba!

Keresés