Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Milyen mosószert válasszunk a mosható pelenkákhoz? {teszt}

Milyen mosószert válasszunk a mosható pelenkákhoz? {teszt} A pelenkák mosása elsőre bonyolultnak tűnhet, főleg ha a mosis csoportokat olvasgatva elsőre csak azt látod, "ezt nem szabad", "azt nem szabad". De akkor mégis mivel kellene mosni a pelenkákat, hogy ne tegyünk kárt bennük? Én az elejétől fogva, direkt tesztelési céllal beszereztem néhány mosószert, majd összevetettem a listámat azzal, miről írnak jókat a többiek (beszereztem még  pár fajtát :) ), és... íme az eredmény! *

 

Amit nem teszteltem személyesen, azt jelzem, de annak is utánanéztem az összetételének, hogy biztosan ne szerepeljen olyan az oldalon, ami árthat a pelenkáknak, és kizárólag olyanok kerültek be a listába, amelyekről jót olvastam (és a mosódió... de erről majd lentebb). Mivel (annak ellenére, hogy amiből tudtam, próbáltam csak mintát vagy kis kiszerelést beszerezni, ráadásul amíg márkánként kb. csak egy pelenkám volt, addig naponta mostam) elég sok mosószer volt így itthon, így felnőtt- és babaruhákon is teszteltem, amit tudtam, ezekről is szólok pár szót az adott márkáknál.

AZ ALAPOK

A pelenkák mosásánál a legfontosabb tudnivaló, hogy magas szappantartalmú, enzimes mosószert ne használj, mert megül a szálak közt, és/vagy tönkreteszi ("megeszi") a betéteket, elsősorban a természetes anyagúakat. (A szappantartalom 5% alatt legyen.) Én is ezeket vettem figyelembe, amikor kiválasztottam a mosószerimet.

A második fontos tudnivaló, de ez nem akkora meglepetés, hogy itt is, akárcsak a babaruháknál, érdemes minél bababarátabb megoldást választani, mivel a pelenkák is közvetlenül érintkeznek a puha bababőrrel.

Az alábbi felsorolás hosszú lesz, így aki nem szeretne rengeteg mosószerről külön-külön olvasgatni, az a bejegyzés végén példaként elolvashatja az én mosási rutinomat.

KÖRNYEZETBARÁT MEGOLDÁSOK

A lehetséges mosószerek első csoportjába a lehetőségekhez mérten környezetbarát mosószereket gyűjtöttem össze. Ezekkel viszonylag kis környezeti terheléssel moshatóak a pelenkák, és a baba bőrét is kímélik.

I. Szilárd mosószerek

1. Mosószóda
A mosószóda (ami nem ugyanaz, mint a szódabikarbóna!) eddigi tapasztalataim alapján megosztja a mosómamikat. Vannak, akik csak ezzel mosnak, és vannak, akik nem szeretik, mert (kemény víz esetén főleg) szürkül tőle a ruha és a szóda bele tud keményedni a mosógépbe, ráadásul alacsony hőfokon használva könnyen összeáll, és akkor karcolhatja a ruhákat, amelyek így könnyebben szétszakadnak, kilyukadnak (ez főleg PUL külsőknél kellemetlen, de a lyukas tetráknak sem örülünk). Ennek ellenére, bár néhány gyártó nem ajánlja, sokan használják sikerrel, így ha Nálad ez a bevált ruhamosószer, nyugodtan használd.

Előbbi ellen egy evőkanál nátrium perkarbonát lehet a megoldás (ami az ammóniamentesítés miatt amúgy is  megtalálható a legtöbb mosis mamánál), a másik két problémára pedig az, ha használat előtt egy kis meleg vízben feloldjuk a mosószódát, és úgy öntjük a mosógép tartályába. Az én mosási rutinomba csak alkalmanként kerül mosószóda, mert nem szeretném, ha belekötne a gépbe, de kellő odafigyeléssel ez is kiküszöbölhető (és ne adagoljuk túl; 2 evőkanál elég belőle).

Fontos tudni, hogy a gyapjú pelenkákat nem szabad mosószódával mosni, és a bambusszal is okozhat kellemetlen meglepetéseket, azaz kopaszodást!

2. Mosódió
Szintén megosztó mosószer, elsősorban a nem természetes anyagú pelenkákhoz lehet használni, vagy a külsők mosásához, de sem a folttisztító ereje, sem a fehérítő ereje nem ideális - legalábbis van nála jobb. PUL-okhoz és polár külsőkhöz, szárazontartókhoz esetleg használható, de kender, bambusz, stb. betétekhez inkább válassz más megoldást. Ugyanez vonatkozik a folyékony mosódióra is. Nálam egyáltalán nem vált be, de nem is vártam sokat tőle, hiszen már korábban, a ruhák mosásánál is hagyott maga után kívánni valót az eredmény.

3. Eco Egg
A mosómamik körében népszerű termék az Eco Egg, mert (annak ellenére, hogy a bekerülési költsége  viszonylag magas) egészen olcsón jön ki egy mosás vele (10-15 Ft között, főleg, ha akciósan veszed a nagy kiszerelést), sokáig elég, és teszi a dolgát. Érzékeny bőrű babákhoz érdemes az illatmentes változatot beszerezni, de nekünk például tavasz illatú van, és sem a pelenkáknak, sem a bababőrnek nem ártott eddig. FONTOS TUDNI: több gyártó, többek közt a Milovia sem ajánlja az Eco Egget, mert a tojás (nem a mosószer, hanem maga a tojás) ütődhet úgy a dobban, hogy mikrosérüléseket okozzon a PUL-on, és ázóssá tegye a pelenkákat.

Fontos tudni, hogy nem szabad "túltömni" golyócskákkal a tojást, mert akkor nem tud két mosás között rendesen kiszellőzni, és kellemetlen szaga lehet. Az illatosak illata egyébként nagyon enyhe, de aki nem igényli, hogy messziről érezhető legyen a mosott ruha illata, annak szerintem így is tökéletes.

Az Eco Egg az egyik legkényelmesebb megoldás, mert nem kell méregetni, kevergetni, minden pelenkatípushoz használható, és nagyon-nagyon sokáig elég (szemben a 16-40 mosást bíró folyékony mosószerekkel). Ami miatt még szeretem, az az, hogy nagyon kis helyet foglal, nem kell kerülgetni a fürdőszobában.

II. Folyékony mosószerek

1. Almawin ÖKO mosószer koncentrátum
Könnyen beszerezhető és népszerű, problémamentes, környezetbarát pelenkamosószer. Adagolása a folyékony mosószerekhez hasonlóan történik.

2. L'arbre vert öko baba hipoallergén mosószer
Ha a Tescóban is beszerezhető, öko mosószert keresel, ez jó megoldás lehet. 1,5  liter 2-3000 Ft közötti áron kapható, gyakran szokott akciós lenni. Gyapjú pelenkák kivételével minden anyagon (még a természetes anyagú betéteken is!) biztonságosan használható.

3. Ecover zero sensitiv folyékony mosószer
A L'arbre vert-rel hasonló árkategóriájú, elsősorban az internetről vagy a dm-ből beszerezhető mosószer. Már újszülött kortól használható, akár a baba ruháinak mosására is. Egyetlen hátránya, hogy nem igazán érezni illatát mosás után (nekem ez nem hiányzik egyébként), így akit ez zavar, vagy már megszokta, hogy az öblítő miatt a ruhák illatosak, nyugodtan tegyen ecetet és mosóparfümöt vagy illóolajat az öblítővízhez. (Szintén gyapjú pelusok kivételével mindenhez alkalmazható.) Mi, egyébként, valamelyik babacsomagban kaptunk belőle néhány mintát, így tudtam kipróbálni. Érdemes kiváltani várandósan a babacsomagokat, akad azért bennük hasznos termék(minta) is.

4. Bionur Öko folyékony mosószer
A Bionur egy magyar tisztítószer márka, szintén igaz rá, hogy a gyapjú pelenkák kivételével mindenre  biztonsággal alkalmazható. Literes kiszerelésben kapható, ez a címke szerint 16 mosáshoz elég (kicsit tovább is húzható, 20 mosás nekem még belefért). Azért is szerettem, mert ezzel is együtt moshatóak a PUL-ok és a betétek, tetrák, törölközők, így nem kellett sok-sok kis mosásra szétszednem a pelenkákat.

5. Ökopel
Egy újabb népszerű, magyar gyártású és fejlesztésű (pelenka)mosószer, amelyet nagyon könnyű beszerezni, én több webshopban is megtaláltam. Ahogy a neve is mutatja, pelenkákhoz ideális, nem tartalmaz semmilyen "felesleges" anyagot, és szintén gyapjú kivételével mindenhez mehet, a babaruhákat is beleértve.

6. Cudy Wash Taps
Foszfát-, klór- és parabénmentes, magyar termék, ecolabel minősítésnek megfelelő alapanyagokból. A leírás alapján gyapjúhoz is használható. Sok mosómami használja, én is nagyon szerettem, mások is jó visszajelzéseket adtak róla, és természetes anyagú pelenkákhoz is jó. (Ebből csak nagy kiszerelést lehet venni, mintát sehogyan sem tudtam beszerezni, és érdemes többet rendelni, akkor olcsóbban jön ki az egységár.) Nálam ez volt az egyik kedvenc, mivel az ár-érték arány mellett ezzel hasonló élmény volt mosni, mint a sima, bolti mosószerekkel.

7. Frosch PH neutral általános tisztítószer
A kis kakukktojás, ez ugyanis nem mosószer, hanem tisztítószer, mégis meglepően jól működik pelenkák  mosásánál. 30-50 ml/mosás az adagolása, és gyapikon kívül mindenhez mehet. Sokan használják, mert könnyen beszerezhető (pl. az Auchanban, Tescóban, dm-ben is kapható), nagyon jó folttisztító, ha például az anyatejes kaki beleivódik a tetra szálaiba, ez ki tudja szedni.

"BOLTI" (hagyományos) MOSÓSZEREK

Azokat a mosószereket soroltam ebbe a kategóriába, amelyek nem öko mosószerek, nem is feltétlenül pelenkák mosásához lettek kitalálva, de mégis szabad őket erre is használni.

1. Dreft baby
A mosószer, amit én már sehol nem találok... Eredetileg ilyet szerettem volna beszerezni a babaruhákhoz, de egyik nagy áruházban vagy drogériában sem kaptam, így erről csak másodkézbeli tapasztalataim vannak. Azok viszont bíztatóak (lettek volna), ugyanis ez az a mosószer, amit minden anyaghoz, még gyapihoz is lehet használni. Ha valaki kap még valahol, nyugodtan vegyen belőle, amit olvastam róla, az csak pozitív tapasztalat volt!

2. Tomi baby
Ez egy tipikus jó áron beszerezhető, magától is finom, mosott ruha illatot árasztó mosószer, alapvetően babaruhákhoz kifejlesztve, de a pelenkák is szeretik. Nincs ráírva, hogy ne mehetne gyapjúhoz, de én óvatos lennék (nem használnám). Azt hiszem, az már a felsorolásból is kiderül, hogy a gyapjú pelenkák egy külön világ...

3. Norit baby
Még a rossmann webshopból is rendelhető ez a (korábban számomra teljesen ismeretlen) babamosószer, amely a fentiekhez hasonlóan gyapjúhoz nem feltétlenül, minden máshoz ajánlott (még a természetes anyagú pelenkákhoz is)

4. Tandil
Az ALDI sajátmárkás mosószere nekem meglepetés volt. Nem gondoltam volna, de még a természetes anyagokhoz is megfelelő, egész jó az illata is (nem kell hozzá mosóparfüm), olcsó, és viszonylag nagy kiszerelésben (3 l-es) kapható. Ha a színes ruhákhoz valót vesszük, alacsony hőfokon mehetnek a PUL-ok is a mosásba. (Nálam maximum 50 fokon megy a mosás, egyszer volt 60, amikor pici szaguk volt a tárolt pelenkáknak.)

5. Ariel sensitiv
Ez egy kakukktojás szintén, ugyanis nálunk ez volt az egyik babamosószer, amit a ruhákhoz vettem, és azokhoz bevált. Bambuszt, kendert nem feltétlenül jó ilyennel mosni, mert ahogy fentebb is említettem, meg tudja enni őket, de Milovia betétekhez, Charlie Banana betétekhez, tetrákhoz, törölközőkhöz, PUL-hoz nekem működik. Ritkán mosok vele, hiszen nem kifejezetten pelenka mosószer, azonban néha egy kis plusz folttisztító erő és jó illat miatt be szoktam vetni. Ahogy alakult a készletem, úgy változott, milyen gyakran használtam, amikor épp alig volt benne bambusz és kender, akkor nyugodtabb szívvel nyúltam felé, amikor viszont a fogzás miatt egyébként is piros és érzékeny volt a kisbabám popsija, akkor inkább a természetesebb összetevőket részesítettem előnyben.

PELENKAGYÁRTÓK MOSÓSZEREI és FERTŐTLENÍTŐK

1. MioCare
legismertebb pelenkás mosószer, amely tényleg működik, hiszen pelenkákhoz lett kitalálva. Én ezzel sem mosnék gyapjút, de minden máshoz bevált, bár kétségkívül nem ez a legköltséghatékonyabb mosószerem.

2. Fertőtlenítő adalék - MioFresh, BioD Nappy Fresh
A pelenkamosás egyik nagy kérdése volt nálam a fertőtleníteni vagy nem fertőtleníteni? Arra jutottam, hogy mivel nem fogom túl nagy hőmérsékleten mosni a pelenkákat (lásd a lentebbi rutin), ezért a mosás önmagában nem fertétlenül fogja kellően kifertőtleníteni őket. (Ha csak tetrákat használnék, azokat akár 90 fokon is mosnám, de én nagyon szeretem a betéteket, ráadásul könnyebb, ha együtt moshatom a külsőket és a "belevalót".) Így bekerült a kosárba egy doboz pelenka fertőtlenítő adalék is. Egy csomg nekem olyan 3-3,5 hónapig elég volt, most bontom lassan az újat, pedig az elején naponta mostam, mert kicsi volt a készlet. Minél nagyobb a baba, annál kevésbé használom, mostanában (2 éves kor körül, a fogzás befejeződésével) már nem kerül minden mosáshoz, csak kb. minden második-harmadik alkalommal.

Ahogy keresgéltem, találtam egy listát is olyan további enzimmentes mosószerekről, amelyeket más mosómamik már felkutattak, hogy megfelelőek a mosáshoz (szintén gyapjú kivételével):

 • Arilux,
 • Biobril,
 • Bonux 3 az 1-ben Color mosógél,
 • Budget,
 • BRECK Öko Univerzális mosógél,
 • Citromax Bio Univerzális Folyékony mosószer,
 • Cleaneco mosógél koncentrátum,
 • Denkmit Color,
 • Iecologic folyékony mosószer,
 • Ronal,
 • Silkylux,
 • Sodasan Confort Sensitive,
 • Splendid Bio,
 • Tesco Value mosógél
 • TotsBots Potion Humbug

A mi (jelenlegi) mosási rutinunk:
Végül pedig, ahogy ígértem, leírom, én hogyan mosom a pelusokat. Elöljáróban annyit, hogy változatos a készlet, PUL (és PUL-dekoranyag)külsők, zsebesek, AIO-k, természetes (bambusz, kender) és mikroszálas betétek, tetrák, törölközők vegyesen, sokféle márkából összeállítva, olcsó kínaitól a drága márkásig mindenféle.

A pelenkákat kiöblítve, kinyomkodva, ha szükséges, azonnal foltkezelve (marhaepe szappanos azonnali öblítés) tárolom egy dobozban, amire egyelőre nem teszem rá a fedelét, mert nincs zavaró szaguk a pelenkáknak. (Van egyébként fedele, és később lehet, hogy fogom is használni.) Amikor eljön a mosás napja (minden harmadik este mosok), elkezdem bepakolni a gépbe a betéteket, tetrákat, stb., a külsőket - külön figyelve arra, hogy a tépősek rendesen le legyenek tépőzárazva a tépőparkolóra, eközben a kakifogókat külön bedobálom egy cipzáras mosózsákba (nekem régi ikeás van, kb 5 éve vettem,  már nem árulják, most a dm-ben láttam hasonlókat). Ez leírva sokkal hosszabbnak hangzik, de mivel kevés a tépősöm, ezért gyakorlatban csak pár percig tart bepakolni a gépet.

Ezt követően ha szükséges, elindítok egy öblítő programot, alacsony centrifugával (ez 600-700 nálam). Ezt a kislányom kisebb korában mindig megtettem, most már csak akkor, ha úgy érzem, a pelusokra "ráférne" egy plusz öblítés (például ammóniaszagot érzek rajtuk, vagy nem sikerült maradéktalanul foltkezelnem mindent). Ez a program 23-30 percig tart (változó, hogy magát az öblítő programot vagy a 30 perces gyors mosást indítom-e el, utóbbi intenzívebb). Ekkor még semmilyen mosószert, adalékot nem teszek a gépbe. Az alacsony centrifuga arra szolgál, hogy a gép a főmosásnál a ruhákban maradt víz miatt nehezebbnek érezze a töltetet, és "intelligensen" több vizet vegyen be a mosáshoz.

Majd jön a főmosás, amely nálam a "napi töltet" nevű program. Ez egy 60 perces mosás. A gépet általában 50°C-ra, 800-as centrifugára állítom (néha ez 60°C, és tudom, hogy azt is bírná a készlet, de eddig néhány esetet leszámítva nem tartottam szükségesnek, viszont 40 fokon a bacik egy része még vígan fickándozna.) Régebben Eco Eggel mostam, azóta viszont a készlet alalkulásával együtt vagy valamelyik környezetbarát folyékony mosószer van itthon (pl. a Cudy Wash taps), vagy a sensitiv baba Ariel - ezen kívül a mosószer adagoló tartályba 1 adagolókanál Mio Fresh-t vagy Nappy Fresh-t teszek. Régebben, amíg nem tapasztaltam nálunk a kemény vízmiatti szürkülést, volt, hogy mosószódával ment a mosás, ebből 2 evőkanállal szoktam feloldani kézmeleg vízben a mosószeradagoló tartályban. Fontos apróság, hogy ha így mosok, akkor van egy kis szeparáló, műanyag "zsilip", amit leengedek, hogy ne folyjon előre a gépbe a mosószer. Ilyenkor a Mio Fresht a zsilip mögé teszem, különben nem tudná rendesen kimosni a gép a tartályból.

Összefoglalva:

Mosás típusa Időtartam Hőfok Centrifuga
Előöblítés 23 perc - 600
Mosás 60 perc 50-60°C 800

Így a pelenkák nekem teljesen tiszták, a sárga anyatejes foltok és a zöldes, tápszeres kaki, majd a hozzátáplálós "mindenféle" is kijött belőlük, szaguk nincs. Mivel én jól elvagyok öblítő illat nélkül, így azt a pelenkákhoz nem teszek, az általam használt rózsaszín Eco Eggnek volt egy minimális illata, annál több nekem nem feltétlenül szükséges, ha mégis, akkor most már a mosóparfüm a barátom (télen az édesnarancs, más évszakokban a tavaszi illatok).

*a blogposzt eredetileg testvérblogunkon, az Aprókán jelent meg, az eredeti megjelenés óta újabb tapasztalatokkal bővítettem, kiegészítettem

Tartalomhoz tartozó címkék: Blog tisztítás mosipelus teszt

Keresés