Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Miért jó a gyapjú pelenka?

Miért jó a gyapjú pelenka?

gyapjú ideális anyag ahhoz, hogy pelenkakülső készüljön belőle, hiszen olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amellyel a műanyag nem feltétlenül. Könnyed, lélegző és segíti a hőmérséklet szabályozását, éppen ezért egyaránt tökéletes választás hidegebb és melegebb napokra is. A gyapjú emellett antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik, így nagyon higiénikus és nem igényel gyakori mosást.

 

A gyapjú természetfeletti tulajdonságai

 

A gyapjú külsők egyik megkérdőjelezhetetlen előnye, hogy különösen ázásbiztosak. Ez a gyapjú szálak struktúrájának köszönhető, amely lehetővé teszi, hogy a szálak akár saját súlyuk másfélszeresét is magukba szívják. Ez tehát azt jelenti, hogy miután a pelenkába helyezett betét már teljesen átázott, a többlet folyadék nem kicsorog, hanem beszívódik a gyapjúszálak közé, így nem a baba bőrét áztatja.

 

A szálakban található lanolin (természetes gyapjúzsír) ázásbiztossá teszi a gyapjút — sokkal jobb hatásfokkal működik, mint amilyenre például a PUL anyag képes. Ez annak is köszönhető, hogy a gyapjú külsők általában két rétegűek. Amikor a belső réteg már beszívta a nedvesség egy részét, a külső még mindig száraz tud maradni. Ezért nagyon nagy kincs egy gyapjú külső olyan esetekben, amikor nem tudunk gyakran pelenkát cserélni (éjjel, egy kirándulás közben, vagy amikor kivisszük sétálni a babát). 

 

Hogyan nemezelődik a gyapjú?

 

A gyapjúszálak különleges tulajdonsága a nemezelődés képessége - ez azonban a finom gyapjú pelenkáknál nem igazán kívánatos, mert a nemezelődő pelusok könnyen páncélszerűvé keményedhetnek.

 

A gyapjúszálak felülete pikkelyes szerkezetű. Ezek a pikkelyek hő és nedvesség hatására kinyílnak, mechanikai hatásokra (dörzsölés, centrifugálás) pedig képesek egymásba kapaszkodni, összecsúszni. A gyapjúholmi ilyenkor elkezd tömörödni és össze is megy. Egy véletlen 60 fokos mosás alapos centrifugálással egy OS méretű külsőből nagyon gyorsan újszülött méretet “varázsol”. Ezért is érdemes a gyapjúval óvatosan bánni - viszont ha megfelelően kezeled, az egyik kedvenc pelusotokká válhat!

 

Összeírtam 10 érvet, amiért érdemes egy esélyt adnod a gyapinak!

  1. Természetes anyag. Ha már kiszolgálta az idejét, akár komposztálhatod is – ha bebújós, akkor mehet egyből a komposztra, ha külső, akkor előbb távolítsd el a patentokat/tépőzárakat. (A Puppinak még a gumija is lebomló!)
  2. A PUL-nál is jobban szellőzik, nyáron hűt, télen fűt.
  3. Miután telítődött lanolinnal, két használat között csak szellőztetni kellmosni elég 3-4 hetente, vagy ha kakis lesz.
  4. Ebből tényleg elég kevesebb is! Egy gyapis készlet már 4-6 darabbal működőképes, és gyapizni nem csak éjjel lehet.
  5. Van olyan külső, ami nem ad nagy popsit – például a Puppi vagy a Doodush, amivel fel sem fog tűnni, hogy nem PUL külső van a babán.
  6. Nincsenek kemény szegőgumik vagy irritáló polár részek.
  7. Akár te magad is megkötheted vagy meghorgolhatod, vagy akár meg is varrhatod egy kiszolgált (vagy turis) gyapjú pulóverből.
  8. Ugyanúgy használhatod vele a kedvenc betéted és a belsőket is mint egy sima PUL külsővel vagy belebújós külsővel.
  9. Még ha prémium márkát választasz, akkor is olcsóbb mint egy PUL-os készlet.
  10. Időt spórolsz vele, mivel a látszattal ellentétben nagyon kevés törődést igényel.

Te miért használsz gyapjú pelust? Oszd meg velünk a Bolyhoska klubban - sok gyapirajongó gyűlt már össze!

Tartalomhoz tartozó címkék: doodush gyapjú Puppi

Keresés