Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Mi a teendő, ha kakis lesz a gyapjú külső és hogyan fertőtleníthető a gyapjú?

Mi a teendő, ha kakis lesz a gyapjú külső és hogyan fertőtleníthető a gyapjú? Téged is az tart vissza a gyapjú pelusok használatától, hogy nem tudod, mit kell kezdeni vele, ha kakis lesz? Vagy abban nem vagy biztos, hogyan lehet fertőtleníteni? Ezeket érdemes tudnod:

 

Ha a gyapjú pelenka kakis lesz:

 

- Az anyatejes kakit mosd le Spray pal vagy más, nagy nyomást kifejtő zuhany- vagy bidéfej segítségével!
- A szilárd kakit gurítsd a WC-be, és ha bármi maradt a peluson, zuhannyal próbáld meg eltávolítani! Ha szükséges, előbb áztasd be a pelust és utána zuhanyozd le nagy nyomású vízzel! Ha ez nem megvalósítható, akkor a csapból jövő legerősebb vízsugár segítségével próbáld meg eltávolítani a foltot.

 

A dörzsölés és kicsavarás nem ajánlott.

 

Hogyan fertőtlenítsd a gyapjú pelusokat?

 

Időnként (például hasmenéssel járó fertőzések esetén) felmerülhet a kérdés, hogyan lehet a gyapjút fertőtleníteni?

 

A természetes módszerek sajnos igazi vírusok ellen nem igazán hatékonyak, azaz sem az ecet, sem a teafa nem alkalmas valódi fertőtlenítésre., a napsütés (UV sugárzás) pedig roncsolhatja a szálakat, így azt sem ajánljuk.

 

A szokásos, például szappanoldatos mosás már egy fokkal jobb, ha pedig valamilyen komolyabb dologgal kerül szembe az ember, akkor a fertőtlenítő öblítőben való rövid áztatás (pl. dm, Sanytol), ezek ALAPOS kiöblítése és pár nap pihentetés lehet a megoldás. A fertőtlenítő szert mindenképp nagyon alaposan, többszöri tiszta vizes öblítéssel távolítsd el a pelenkából, ugyanis az anyag szálaiban maradva csúnya kiütést tud okozni.

 

Ha pedig csak a szokásos mosási rutinod szeretnéd kicsit bebiztosítani, mindenképp próbáld ki a forró vizes mosást - csodákra képes.

 

Bírja-e a gyapjú a forró vizet?

 

Sokan rettegnek attól, hogy a kedvenc gyapijuk egy melegvizes mosásba kerülve újszülött méretűre zsugorodik - és valljuk be, ez nem egy emberrel fordult már elő.

 

Tudtad? A magas hőmérsékletet a gyapjú remekül bírja, 80-90 fokos vízben sem megy össze.

 

A gyapjú szálak pikkelyes szerkezete meleg vízben kinyílik - ezt használják ki a gyapjú festésekor is, amikor a festékanyaggal együtt forralják a gyapjúszálakat is, így a festék mélyen a szálakba tud jutni. A “baj” akkor történhet meg, ha a kinyílt pikkelyeket elkezdjük valamilyen mechanikai hatással egymásba nyomni, ütni, kényszeríteni. Például amikor a mosógép hirtelen centrifugára vált, és a gyapjú holmi elkezd benne ide-oda ütődni.

 

Ezért a melegvizes mosásnál nem is a hőmérséklet, sokkal inkább a centrifuga az oka a gyapjú pelusok zsugorodásának.

 

Egy forró vizes, gyengéd fürdő azonban nem hogy árt, kifejezetten hasznos tud lenni a gyapjúnak, remekül tisztítható így, sőt, még a helytelen tárolásból fakadó avas szag is megszüntethető a segítségével!

 

A magas hőmérsékleten történő, kíméletes tisztításhoz keress egy megfelelő méretű lavórt vagy tálat, tegyél bele a gyapjú tisztítására alkalmas mosószert (amivel általában mosni szoktad a pelust), majd töltsd meg a lavórt (vagy tálat) 80-90 fokos vízzel (én közvetlenül a vízforralóból szoktam beleönteni). Ezután helyezd bele a tisztítandó gyapjúholmit a forró, mosószeres vízbe, majd fogd meg a lavórt és rázogasd, mozgasd egy ideig. Ettől a mozgatástól a meleg vízben kinyíló gyapjúszálak megtisztulnak, és a gyapjú megújul.

 

Fontos: a tisztítás során, bármennyire is nagy kísértést érzel, ne kezdd el a szokásos értelmeben véve “mosni”, gyömöszölni, dörzsölni a gyapjú holmit, mert ezzel nemezelődhet az anyaga.

 

A módszert ebben a cikkben fedeztük fel, ha gyapjúrajongó vagy, érdemes elolvasni:

https://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet-komarom-esztergom/reaktivalta-magat-a-megye-utolso-gyapjufeldolgozoja-680503/

Tartalomhoz tartozó címkék: doodush gyapjú Puppi

Keresés