Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Mindent tudsz a babafogzásról?

Jön a foga?
 
Őszinte leszek: bár hivatkoztam még pár kényes helyzetben a fogzásra, magam sem mindig voltam benne biztos, igazat mondok-e. Kezdő anyukaként ugyanis már ott elakadtam, mit keressek picurkám szájában – már ha egyáltalán rá tudtam venni, hogy legalább fél percig tartsa nyitva. A gyerekorvosunk végképp elkeserített: a fogzás összetett folyamat, nem tudjuk, mikor kezdődik, meddig tart, és milyen fájdalmas lesz. Ráadásul minden kisbaba máshogy éli meg: van, akinél észrevétlenül, minden gond nélkül bújnak ki a fogacskák (Ez a cikk nem nekik szól! :) ), más pedig hónapokig szenved tőle. Persze ez nem azt jelenti, hogy semmit sem tehetünk a babánkért! Összegyűjtöttem neked a legfontosabb tudnivalókat a fogzásról, igyekszem felsorolni a leggyakoribb tüneteket és a lehetséges gyógymódokat is, hogy tudj készülni.
 
Egy fog, két fog… húsz fog
 
Fogzásnak azt a folyamatot nevezzük, amely alatt mind a 20 tejfog előbújik. Ez általában 4-5 hónapos kortól 3 éves korig tart, és általánosságban elmondható, hogy egy csecsemőnek hattal kevesebb foga van, mint ahány hónapos. Persze itt is – mint ebben a témában mindenhol – érvényes az a szabály, hogy nincs szabály! Vannak olyan babák, akiknek már három hónaposan előbújik az első foguk, másoknál pedig egyéves korig is várat magára – mindkét eset teljesen normális, nem kell aggódnod miatta. Fontos azonban tudnod, hogy a fogzás és a fog áttörése két különböző dolog.
 
A kisbabák már 3-4 hónaposan is folyamatosan rágcsálnak a szemfogak és az őrlők helyén sőt, akár az ínyük is megduzzadhat itt, holott ezek a fogak csak jóval később jönnek elő. Ekkortól kezdenek el ugyanis készülődni a fogacskák a fogínyben, és amikor egy megindul, más helyen is mozgolódik a többi. Ez a folyamatos helyezkedés teszi lehetővé, hogy a méretes őrlőknek is elég helye legyen majd előtörni. Maga a fogzás tehát gyakorlatilag folyamatos, egy-egy ilyen periódus 2-3 hétig tart, pici szünetekkel az áttörés után. (Általában 4 hetente tör át egy újabb fog, de ugye, tudjuk a szabályt…) A fogzási fájdalmak, tünetek legtöbbje ezekre az időszakokra esik, míg az áttörés maga (4-7 nap) általában csak a szemfogaknál és az őrlőknél okozhat pici vérzést, esetleg fájdalmat.
 
Folyik, köhög, rág és nyűgös!
 
Mivel minden baba más és más, nemcsak az orvosok, de a szülők véleménye is megoszlik arról, milyen panaszokat okozhat a fogzás. Könnyen előfordulhat, hogy a Te babád sosem volt lázas, a barátnőd gyermekénél viszont magas lázzal járt a fogacskák megjelenése, és míg nálad kétszer annyi pelus fogyott a kritikus napokban, ők a nyálkendőt cserélgették óránként. Az alábbi tünetek közül lehet, hogy csak egyet-egyet tapasztalsz majd, de az is előfordulhat, hogy mindegyikkel meg kell küzdened:
 
tünet: Duzzadt, gyulladt, piros, majd kifehéredő és érzékeny íny
Maga a fogzás helyi tünet, nyálkahártya- és ínygyulladás kíséri. Ilyenkor a baba ínyén kékes-pirosas duzzanatot láthatsz, a baba pedig minden érintésre fájdalmasan reagálhat. Áttörés előtt az íny már kifehéredik, majd megjelenik a jellegzetes fehér csík, és kocog a fémkanál is. Az első fogacskáknál még nem jellemző, de a kis- és nagyőrlőknél, valamint a szemfogaknál jól látható lehet. A langyos kamilla- vagy zsályalevéltea  gyulladáscsökkentő hatásúak, ráadásul finomak is. Ha babád szereti rágcsálni a textilpelusát, áztasd bele az egyik sarkát, így saját magának is masszírozhatja a fájó részt, de egy csepp kamillaolaj kitűnő masszázsolaj lehet. Ha a gyulladás súlyosbodik, OSA-géllel, Dologéllel kezelhető, ezek természetes alapanyagokból készült gélek, lidokaint nem tartalmaznak és cukormentesek. A Stadelmann fogolaj pedig vérbőséget okozva segít túllenni a fájdalmon. Figyelem, az arcbőrre kell kenni, nem az ínyre! A Dentinox gél (4 hónaposnál idősebb babáknak!), a Gengigél patikában, recept nélkül kapható, lidokain-, illetve gyógynövénytartalmú helyi érzéstelenítők. Hatásuk sajnos csak pár percig tart, így az elalvásnál, vagy az áttörés nehezebb pillanatainál segíthetnek. Ha babád már nagyon szenved, adhatsz neki Nurofen, Panadol Baby, Algoflex Baby vagy más, paracetamol- és ibuprofentartalmú, fájdalomcsillapító készítményt. Ezeket azonban maximum 4 napig, és csak a baba életkorának megfelelő adagolással alkalmazd, mert könnyen kikészítik a kicsi gyomrát! Ráadásul figyelned kell, hogy a két hatóanyagot felváltva használd! 
 
tünet: Nyálzás, pirospozsgás, kiütéses arc
A jó hír, hogy a fokozott nyáltermelés – amely már 3 hónapos korban is elkezdődhet – segíti a fogak mozgolódását, a rossz, hogy mindez nemcsak kellemetlen (Akár naponta többször is cserélhetsz ruhát, ágyneműt, hogy a baba meg ne fázzon, a mobilt, távirányítót pedig jobb, ha eldugod biztos helyre), hanem fizikai tünetekkel, a nyál maró hatásának köszönhetően a szájkörnyék, az arc kipirosodásával, kiütésekkel is járhat. Legkézenfekvőbb egy nagy nedvszívóképességű kendő használata, ami egész napra védelmet nyújt a nedvesség ellen. Puha pamut törlőkendővel folyamatosan tisztogasd a babád arcát, és ha száraz foltokat, kiütéseket találsz, kis shea-vajjal vagy lanolin kenőccsel kend be.  
 
tünet: Állandó rágás, rágcsálás
Ha a babád minden keze – illetve szája – ügyébe kerülő dolgot megrág (Figyelem, nem szájba vesz, hanem harapdál!), biztosak lehetsz benne, hogy jön a foga. Az állandó rágcsálással ellensúlyozza az ínyét belülről feszítő nyomást, így enyhítve a viszkető, fájó érzést. Minden drogériában, bababoltban kaphatók olyan – akár hűthető – rágókák, amelyeket kifejezetten rágcsálásra terveztek, de vehetsz speciális fogkefekészletet is ugyanerre a célra. Sophie, a zsiráf már 50 éve a babák kedvenc rágókája. Nem csoda, hiszen bütykös fejecskéje, hosszú nyaka a baba számára könnyen megfogható, megrágható. Ha nagyobb babád tetszését már nem nyerik el az „ehetetlen” dolgok, adj a kezébe kiflivéget, kenyérhéjat, cukormentes háztartási kekszet, bulátát, répát, almát. Ezeket csak lassan tudja megrágni, viszont hosszan erősíti rajta az ínyét, ami segíti a fogacska kibújását.
 
tünet: Hasmenés, kipirosodott, pöttyös, ragyás popsi
Ez az egyik olyan tünet, amelyet az orvosok kétkedéssel fogadnak, mégis sok szülő tapasztalja a fogzás során. Fontos tudni, hogy a fogzás járhat lazább, gyakoribb széklettel, de sohasem vizes hasmenéssel! Ha mégis ilyet tapasztalsz, fordulj orvoshoz, mert egyéb betegség állhat a háttérben! Az új gyümölcsök, zöldségfélék, tejtermékek bevezetését halaszd későbbre, a már mindenevő babánál fogd vissza a szőlő, szilva, alma, körte és tejtermékek fogyasztását. Gyakoribb pelusváltással, mosható pelenkák használatával, szellőztetéssel, bőrnyugtató krémekkel, shea-vajjal, lanolinnal gyorsan elmúlik a pelenkakiütés.
 
tünet: Hőemelkedés
A legfontosabb, hogy csak hőemelkedésről és nem lázról beszélünk! Ez a másik fogzási jelenség, amely megosztja az orvosokat. Egyesek szerint az íny gyulladását valóban kísérheti enyhe hőemelkedés, ami ráadásul meggyorsíthatja a folyamatot, mert lázas állapotban könnyebben tör át a fogacska. Mások viszont úgy vélik, a hőemelkedés hátterében az állhat, hogy a baba immunrendszere a fogzással van elfoglalva, az anyától kapott immunitás a 6. hónaptól gyengül, az állandó rágcsálással pedig nagyobb az esélye a vírusok, bacillusok szervezetbe jutásának, így a fertőzésnek is. Bárkinek legyen is igaza, ne felejtsd el: Ha a baba hőemelkedése 3 napnál tovább tart, vagy magas láza (38,2) lenne, mindenképpen fordulj orvoshoz! Hőemelkedésre, 38 fok alatt nem szabad lázcsillapítókat adni! Inkább hideg vizes borogatással, hűtőfürdővel vidd lejjebb a baba hőjét, szellőztesd ki jól a szobáját alváshoz, és ne öltöztesd túl!
 
tünet: Köhögés, tüsszögés, orrfolyás, megfázásos tünetek
Ahogy korábban is írtam, a fogzással együtt járó gyulladás lefoglalja az immunrendszert, a baba könnyebben összeszedhet valamilyen vírust, így kialakulhatnak megfázásos tünetei. Az is lehet, hogy az extra nyálmennyiség ingerli köhögésre, tüsszögésre. Ha nem jelentkezik magas láz, vagy más, betegségre utaló tünet, nem kell aggódni.
 
tünet: Dörzsöli az arcát, huzigálja a fülét
Különösen az őrlőfogak kibújásakor terjedhet át a fájdalom az arcra és a fülre, ami miatt babád füléhez, arcához kapkodhat, dörzsöli azt. Ha nincs más jele a fogzásnak, légy résen: más, komolyabb betegség is állhat a háttérben!
 
tünet: Étvágytalanság
Ha az íny érzékeny, fájdalmas, a baba nem akar enni – ez tiszta sor, nem kell magyarázni. A még szopizó babák is visszautasíthatják a mellet ilyenkor, hisz a szívóhatás növeli a kellemetlen, feszítő érzést. Nincs mit tenni, légy türelmes: ha kibújt a fog, babád étvágya is visszatér! A megfelelő folyadékutánpótlásra azért figyelj!
 
tünet: Alvászavarok, nyűgösség
„Jajj nekem, már megint nyűgös, hisztis, nem aludtunk semmit az éjjel!” Ismerős mondat? Igazad van, de gondolj bele: te jókedvű vagy, és könnyedén el tudsz aludni, ha fáj a fogad…? Én kevés borzalmasabb élményt ismerek, mint a fogfájás, babádnak pedig hosszú hónapokon át kell küzdenie ezzel. Megoldás: babahordozás minden mennyiségben, csakis ortopédiailag helyes hordozóeszközben.
 
Ha pedig már mindent kipróbáltál, marad az anyukák (nem is olyan) titkos fegyvere: a türelem és a szeretet. Játsszatok, hancúrozzatok együtt nagyokat, keringőzzetek a szoba közepén, sétáljatok egyet a friss levegőn, vagy bújjatok össze a kanapén és szunyókáljatok egyet a jó melegben – végül pedig örüljetek minden új kanálkoccanásnak! :)

Keresés