Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Hogyan ápold a gyapjú pelenkákat, hogy sokáig szépek maradjanak?

Hogyan ápold a gyapjú pelenkákat, hogy sokáig szépek maradjanak?

Sokan azt hiszik, hogy a gyapjú pelenka macerás, pedig bizonyos szempontból sokkal kevesebbet kell vele "foglalkozni", mint sok más mosható pelenkával. De tudod, mi az, amit megtehetsz a pelusodért annak érdekében, hogy sokáig a legjobb állapotban maradjon?

 

Mosás

 

A Bolyhoskán kapható gyapjú pelenkák alapvetően moshatóak gépben, mi azonban általában a kézi mosást javasoljuk, mert egy véletlenül beállított centrifuga komoly károkat okozhat a pelusban.

Mivel a gyapjú nedvesen a legsérülékenyebb, így érdemes kézzel, óvatosan mosni. A tisztításhoz használhatsz langyos vízben feloldott szappanpelyhet vagy balzsammentes sampont. A víz hideg vagy kézmeleg/langyos legyen. Mosáskor figyeljünk arra, hogy ne dörzsöljük, gyúrjuk, gyömöszöljük a pelust, ne nyomkodjuk a szükségesnél jobban és ne csavarjuk ki erőteljesen.

 

A foltokat pedig érdemes a lehető leghamarabb eltávolítani - ebben a csapból folyó vízsugár nagy segítségünkre lehet! A Puppi a zuhany bevetését is javasolja - tényleg segít.

 

Mosás után tiszta vízzel öblítsük át a külsőt, majd egy törölköző segítségével távolítsuk el belőle a felesleges vizet. A legtöbb nedvességet úgy tudod eltávolítani a külsőkből, ha egy száraz törölközőre fekteted őket, óvatosan feltekered (mint a palacsintát), majd ezt kinyomkodod, amennyire csak tudod.

 

Szárítás

 

A gyapjú külsőket fektetve szárítsd. Ha teheted, szobahőmérsékleten várd ki a száradást, mivel a gyapjú érzékeny a magas hőmérsékletre (napfény, szárítógép, fűtőtest, stb.), ettől rideggé és érdessé válhat, a napfény (UV sugárzás) pedig roncsolhatja.

 

Tudtad? A gyapjú nagyon jól bírja a hideget, ha véletlenül kinn marad egy fagyos éjszakán, akkor sem válik törékennyé és sérülékennyé az anyag. Ha szúrós gyapjú külsőt örökölsz valahonnan, érdemes a fagyasztóba tenni, javíthat egy kicsit az állapotán.

 

Hogyan tudod felfrissíteni a gyapjú pelenkákat?

 

Bár a közvetlen, magas hőt nem szereti a gyapjú, a gőzölés jót tesz neki. A szálak közé behatoló nedves, meleg gőz elősegíti az összetapadt szálak szétválasztását - így akár az enyhén összement pelust is megpróbálhatod kicsit kihúzni eredeti méretére.

 

Ha a tárolás során deformálódtak a gyapjú külsők, a vasalóval történő gőzölés mellett megpróbálhatod őket néhány napra a fürdőszobába tenni, a zuhanyhoz/kádhoz közel (például a mosógép tetejére tett törölközőre fektetve), így néhány nap alatt a párás levegőben felfrissülnek majd.

 

Tipp: ha félted a gyapjú külsőket, ne közvetlenül gőzöld át őket, hanem egy rájuk helyezett, laza szövésű tetrapelenkán keresztül.
Tartalomhoz tartozó címkék: doodush gyapjú Puppi

Keresés