Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Hétköznapi mosimamák: SZALAI GERDA

Bolyhoska
2016. 10. 04. 00:00:00

Hétköznapi mosimamák: SZALAI GERDA

Ahány gyerek, ahány anyuka, annyi történet. Hétköznapi mosimamák cikksorozatunkkal azt szeretnénk bemutatni, ahhoz, hogy mosható pelenkát használjon egy édesanya, nem feltétlenül kell sem buggyosnadrágos hippinek vagy éppen elvakult környezetvédőnek lenni. Ma már a kötődő nevelést alkalmazó anyák, a design és divat szerelmesei vagy éppen a környezet értékeit védők közül egyenlő arányban fordulnak elő a mosható pelenkákat előnyben részesítő szülők. Őket mutatjuk be hétről hétre jelentkező cikksorozatunkban. Most ismerkedjetek meg Gerdával, aki kutató pszichológus!

Név: Szalai Gerda

Kor: 31 éves

Gyerekek száma és kora: Zalán 10 hónapos

Kisfia 3 hónapos kora óta mosizik.

 

Mivel foglalkozol?

Egyetemi tanársegéd  vagyok, pontosabban kutató pszichológus. Területem a korai társas megismerés fejlődése, mellette fejlődéspszichológiát tanítok.

Mióta használsz mosipelust?

Már a terhesség alatt kacérkodtam a mosható pelenka gondolatával. Ijesztő volt elképzelni, hogy milyen mennyiségű szemetet fogunk termelni, mire szobatiszta lesz a gyerkőc. Viszont ekkor még elvesztem a rengeteg márka, sok-sok információ sűrűjében. Nem tudtam róla, hogy vannak mosható pelenka klubok, ahol megnézhetném, kipróbálhatnám a különböző típusokat. Nem is gondoltam olyasmire, hogy lelkes mosómamák szívesen megmutatnák nekem a készletüket, pedig van ilyen! A napokban például már hozzám érkezik egy lelkes kismama!

A várandósságom alatt egy dologba futottam bele: az előre összeállított mosható pelenka csomagokba. Ezeket viszont túl drágának tartottam, mert mi van, ha mégse válik be? A kompromisszumos megoldás átmenetileg az eldobható öko pelenka lett. Aztán, mikor a kisfiam körülbelül három hónapos lett, megtörtént az áttörés a mosható pelenkával. Ekkor a sógornőm már aktívan mosizott, és az ő támogatásával elkezdtem a kísérletezést.

Hogy indult?

Jó minőségű, szépséges próba pelenkákat kaptam, és nagyon hamar rájöttem, hogy a moshatózás semmivel sem bonyolultabb mint az eldobható használat. Lassan de biztosan belejöttem alapfogalmakba és mivel nagyon tetszettek a minták, a különböző típusok, beleástam magam a kínálatba. Így nagyjából egy hónap alatt összeszedtem egy jó kis kezdő készletet, aminek köszönhetően az eldobható pelenka fokozatosan kiszorult a hétköznapjainkból, kizárólag mosis családdá váltunk.

A minap gyönyörködtem a sok-sok szépséges színes pelusunkban, és elhatároztam, hogy itt az ideje csinálnom egy készletfotót. Ezért a fénykép erejéig ráadtam egy régi-régi - még a pelustáskában árválkodó - eldobhatót a gyerekre. Mikor este hazaért a férjem, teljes felháborodással kérdezte, hogy mit keres a kukában eldobható pelenka, hiszen mi ilyet nem használunk!

Miért vágtál bele?

Ahogy korábbi válaszomban is írtam, nálam a környezettudatosság volt a fő indok. Szeretném hinni, hogy a kisfiam egyszer majd büszke lesz rá, hogy ő mosható pelenkás baba volt. A környezettudatosságra nevelést nem lehet elég korán kezdeni.

Ráadásul a fenntartható fejlődést a mosható pelenka használat nem csak azáltal támogatja, hogy környezetbarát megoldás, hanem mert szó szerint munkahelyet teremt. Nagy öröm, hogy hazai mosható pelenkák és kiegészítők vásárlásával támogathatjuk az otthon gyereknevelés mellett dolgozó édesanyákat, az úgynevezett wahm-okat (work at home moms).

A másik meggyőző érv pedig, hogy a mosható pelenkákkal szépséges, egyedi darabokba öltöztethetjük gyerekünket. Erre az angol kifejezés 'cloth diaper' is utal, a mosható pelenka tényleg egy ruhadarab, amit szívesen villantunk meg a játszótéren, az orvosi váróban vagy a védőnőnél és elégedetten gyűjtjük be a csodálkozó pillantásokat. Ha pedig véletlenül valahol másik mosómamába futunk, a cinkos összekacsintás elengedhetetlen. Kicsit olyan ez mint egy titkos társaság!

Mitől tartanak sokan szerinted a mosható pelenkákkal kapcsolatban?

A leggyakoribb ellenérv a mosható pelenkával szemben: "én aztán nem fogok pelenkamosással vesződni", vagy "vakarjon kakát más". Elárulom, én se cserélném le a gyerekemmel töltött minőségi időt pelenkamosásra, valamint a kakában sem turkálok. Egy-két okos megoldással a moshatózás sem igényel több időt és energiát mint kivinni a kukába az eldobható pelust, vagy lemenni a drogériába beszerezni az újabb csomagot. Mióta mosizunk két dolog változott a háztartásunkban: ritkábban kell a kukát üríteni, és a mosógép dobja jobban meg van töltve mosásról-mosásra.

Itt említeném meg ugyanakkor a mosipelus legfontosabb hátrányát: tényleg függővé tesz! A szebbnél szebb minták, megoldások, és hogy minden alkalomhoz lehet megfelelőt választani: van szülinapos, karácsonyi, strandolós, őszi erdei állatkás, koncertre járós - teljesen magával ragadják az embert. A férjem mindig kinevet, hogy állandóan mosipelusokat keresek és bámulok a neten, aztán kimegyünk a Pici Piacra, megállunk, mert naná, hogy megállunk, a Bolyhoska pultnál, és azt látom, hogy már két pelenka van a kezében, hogy ez kell a fiának. Na akkor ki a függő? Bátran mondhatom, mostanra az egész családunk!

Mi volt a legnagyobb nehézség, ha volt ilyen?

Többet is tudnék mondani. Az első nehézség az információ hozzáférhetőségének kérdése. Ha keresi az ember, persze talál, valójában túl sokat is. Olyan ez mint egy zárt csoport, a maga szlengjével (zsebes, hibrid, perkarbi, epeszappan), ami ijesztő. Mire nagy nehezen eljutsz annak a halvány érzéséhez, hogy megértettél valamit, biztos jön egy újabb fogalom (bb, prefi, wahm, gyapi), ami teljesen elbizonytalanít. De ha nem keresed, akkor bizony titokban marad, hogy van egy ilyen alternatíva, mert sajnos nem árad felénk olyan természetesen az infó róla mint az eldobhatóról.

Remek kezdeményezésnek tartom a kölcsönzési lehetőséget, így kvázi következménymentesen kísérletezhet az ember, de ehhez is már határozott elképzelés kell, hogy csinálni akarod. Nagyon jó lenne, ha léteznének mosható pelenka reklámok, vagy belekerülne egy-egy darab az újszülött üdvözlő csomagokba. Így azokban is tudatosulna, hogy van alternatívája az eldobható pelenkának, akinek ma meg se fordul a fejében.

A második akadály nálam a környezet ellenérzése volt. Ahogy korábban írtam, ma már az egész szűkebb-tágabb család belebolondult a pelusokba. De sajnos nem egészen így indult a dolog. A legnagyobb kritikusom a saját anyukám volt. Meg is értem, hiszen anno, mikor ő pelenkázott minket, valóban nem lehetett könnyű mosható pelusozni. Elhiszem, hogy a két gyerekkel járó, amúgy se kevés munka mellett, a Hajdú mosógép zötykölődése, meg a centrifuga tetejének nyomása, a tetra pelenka hipózása és vasalása hiányzott a legkevésbé. És hogy neki megváltás volt, mikor elérhetővé váltak az eldobható pelenkák. De szerencsére már nem ezt a kort éljük. Szuper automata mosó- és szárítógépek vannak. És a modern mosható pelenka számos olyan megoldást kínál, ami messze túlmutat a nyolcvanas-kilencvenek években elérhető lehetőségeken. Aztán persze ő is belátta, hogy így nem is olyan macerás ez.

Aztán jött a candida. Mikor négy hónapos lett a kisfiam, összeszedett egy csúnya gombás fertőzést. Persze mindenki, beleértve a gyerekorvosunkat is, a mosható pelenkát hibáztatta, hogy biztos az az oka. Az emberek hajlamosak szokatlanban keresni a rossz okát. Én ezt nem akartam elhinni, igazam is lett. A gomba ment, a pelenka maradt. A babám bőre pedig gyönyörű. Sokszor lehet olvasni, hogy a mosható pelenka - a természetes anyagok miatt - sokkal bababőr barátabb. Én ebben nem tudok és nem is szeretnék állást foglalni. Szerencsére az én kisfiam bőre szép volt eldobhatósban is, és moshatóban is.

Ez így már önmagában elegendő lett volna, hogy eltántorítson, de "szerencsére" makacs természet vagyok. A fejembe vettem, hogy csinálni akarom, és a legfőbb támogató - akire szükségem volt -, a férjem mellettem állt, így a környezet kritikáinak ignorálása nem volt olyan nehéz feladat. Viszont a megfelelő típusok megtalálása, na az már nem ment könnyen.

Itt jön a következő baki, mikor már nagyjából átlátod, hogy miből is választhatsz, jön a dilemma, na de melyiket. Nem kevés kudarc kellett ahhoz, hogy megtaláljam, a nekünk legmegfelelőbb megoldásokat. Nem szabad elfelejteni, hogy ami ma jó, holnap már nem biztos hogy ugyanolyan jól fog működni. Változik a fejlődéssel a gyerekek alkata, étkezési-, ivási szokásai. Ugyanakkor ez nem szabad, hogy kedvet szegjen. Főleg mivel ilyesmi eldobhatónál is előfordul. Persze félreértés ne essen, nem kell ilyenkor teljes mosipelus készletcsere, pusztán ügyesen kell sakkozni azzal, ami van. A mosható pelenka nagy előnye, hogy kreatív játék is egyben. Adott egy csomó elem, és ezeket úgy variálod, ahogy a babádnak és neked (vagy akár a pénztárcádnak) a legmegfelelőbb.

Kedvenc márkád, miért?

Több kedvencem is van, de konkrét gyártó helyett inkább típust neveznék meg. Nekünk a pul (speciális vízzáró anyag) külső és betét kombináció jött be leginkább. Egyrészt mert költséghatékony, másrészt mert változatos megoldásokat tesz lehetővé. Például éjszakára több vastagabb betétet teszek egymásra, nappalra, hogy minél kisebb legyen a csomag a popsin és szabadon mozogjon a babó: egy vékony betétet használok és sűrűn cserélek.

Mivel az volt a célunk férjemmel, hogy kisebb-nagyobb átalakításokkal valóban szobatisztaságig használható készletet hozzunk össze - ami magában hordozza a strapabírás elvárását is - úgy döntöttünk, inkább drágább, de jó minőségű darabokat választunk. Ezzel nem utolsó sorban magyar varró anyukákat és magyar vállalkozásokat támogatunk. Ezzel egyúttal be is biztosítva magunkat, hiszen így a gyártók, forgalmazók garanciát is vállalnak a pelusokért. Eddig nem csalódtunk döntésünkben.

Mit üzennél azoknak, akik most készülnek belevágni?

Hogy a legjobb döntést készülnek meghozni, legyenek bátrak és kitartóak. Ér kételkedni, ér elbizonytalanodni és legfőképp, ér kérdezni! A legtöbb előítélet minden ma már mosható pelenkát használó anyuka fejében megfogalmazódott egykor. Ne féljenek segítséget és támogatást kérni. Nagyon befogadó kör a mosható pelenkát használók társasága. És a jó öreg közhelyet sem szabad elfelejteni: Rómát sem egy nap alatt építették. Nem kell rögtön kizárólag mosható pelenka használatban gondolkodni. Nagyon sok olyan elkötelezett mosható pelenkázó család van, ahol éjszakára vagy utazásoknál eldobható pelenka kerül a gyerekre. Arra kell gondolni, ha csak két mosható pelenkát veszünk, és azokat használjuk rendszeresen is hány pelenkával kevesebb landol a kukában.

 

Többi cikkünk a Hétköznapi mosimamák sorozatban

 

Megosztás = Törődés

 

 

Keresés