Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Hétköznapi mosimamák: PREPOK SZANI

Bolyhoska
2016. 10. 23. 21:00:00

Ahány gyerek, ahány anyuka, annyi történet. Hétköznapi mosimamák cikksorozatunkkal azt szeretnénk bemutatni, ahhoz, hogy mosható pelenkát használjon egy édesanya, nem feltétlenül kell sem buggyosnadrágos hippinek vagy éppen elvakult környezetvédőnek lenni. Ma már a kötődő nevelést alkalmazó anyák, a design és divat szerelmesei vagy éppen a környezet értékeit védők közül egyenlő arányban fordulnak elő a mosható pelenkákat előnyben részesítő szülők. Őket mutatjuk be hétről hétre jelentkező cikksorozatunkban. Most ismerkedjetek meg fiatal anyukával, Szanival!

 

Név: Prepok Szani

Kor: 25 éves

Gyerekek száma és kora: Medi azaz Manó, 10 hónapos

A kisfia 4 napos kora óta mosizik.

 

Mivel foglalkozol?

A kisfiam születése előtt egyetemre jártam, programozónak tanultam. Nem fejeztem be, de nem a baba miatt, és nem is fogom.

 

Mióta moshatózol?

Manó négy napos korától kezdve. Már pocaklakó korában megvettük a készlet felét (azóta jött hozzá a másik fele), a kórházba még nem vittünk, de otthon amint kicsit rendeződtünk belevágtunk. Egyszer körülbelül nyolc hetes lehetett a fiam, egy nehezebb nap nem volt bekészített pelus, és eldobósat adtam rá. Amikor a párom hazajött ránézett a Manóra, megkérdezte, hogy mi az a sz*r rajta, és átpelenkázta. Azóta csak mosi. Összességében egy fél csomag eldobós ment el az elején, a másik felét elajándékoztuk.

 

Miért vágtál bele?

Sógornőmnek két kislánya van, nála láttam először. Korábban sosem találkoztam mosható pelenkával. Akkor még tervben sem volt a baba, csak furán néztem rá, hogy mi a fene ez, és hogy miért csinálja. Aztán eltelt egy-két év, utána olvastam, és sógornőm is mesélt róla, hogy miért jobb mint az eldobható. Mire belevágtunk a babaprojektbe már biztosak voltunk benne, hogy mosizni fogunk. Nálunk a két fő motiváció a környezet tudatosság; illetve, hogy sokkal természetesebb, jobb a babának (a fiús részeinek is).

 

Milyen kihívásokkal kellett szembenézned?

Inkább lelki nehézség volt, nehezen dolgoztam fel, hogy ahogy változik a Manó úgy változik az is, hogy melyik pelus mennyire biztos. Amikor kedvenc pelusokat már nem tudtam rátenni egy óránál tovább akkor eléggé letörtem. Ilyenkor általában vettem pár újat! A másik nehézség pedig a kemény víz volt. Nagyon durvák voltak a betétek... A mosi pelust nem úgy kell mosni, mint a rendes ruhát, kellett mosószer csere, illetve egy mosi kompatibilis öblítő, hogy puhábbak legyenek.

 

Mi a nagy kedvenced?

Ez nagyon nehéz kérdés, talán a Charlie Banana-t mondanám, mert a kezdetektől tudtuk használni ázásmentesen. Nem vettünk külön újszülött készletet, már az elejétől egyméreteseket használtunk, amik azért elég sokszor kiáztak az első két hónapban. Külsőkből a Yeyét és a Blueberry-t szeretem nagyon.

 

 

Mit üzennél azoknak a kordobéli anyukáknak, akik most szeretnének belevágni?

Hogy ne féljenek elkezdeni, ne ijedjenek meg attól, ha valami éppen nem jó, ázik. Próbálkozni kell más beállítással, más betéttel, és előbb-utóbb menni fog! Ezen kívül pedig, hogy bármilyen nedvszívó dolgot bele lehet tenni egy pelusba, ki kell tapasztalni, hogy mi mivel működik. Ha valami végképp nem jó, akkor el lehet adni, lehet tovább próbálkozni.

 

További cikkeink a Hétköznapi mosimamák sorozatban

 

Megosztás = Törődés

 

 

Keresés