Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Gyakran ismételt kérdések a gyapjú pelenkákról

Gyakran ismételt kérdések a gyapjú pelenkákról

Mi a teendő a kakis gyapival? A forró vízben összemegy? Lehet ezt fertőtleníteni? Miért kell szellőztetni őket? A gyapjú külsők egyre népszerűbbek, de még így is van néhány kérdés, amit érdemes újra meg újra megválaszolni. Ha benned is felmerült egy kérdés, de nem találod a választ, írj nekem az info@bolyhoska.hu -ra, és segítek megtalálni a választ!

 

Hogyan lehet valami higiénikus, amit ilyen ritkán kell mosni?

 

A gyapjú csodálatos tulajdonságainak egy részét a lanolinnak köszönheti. A szálak közt található lanolin sókra és vízre bontja a vizeletet, amely nagyon könnyen elpárolog, mivel a gyapjú képes arra, hogy hatékonyan eltávolítsa szálai közül a nedvességet. Ez már önmagában is nagyon higiénikussá teszi a gyapjú külsőket, így nincs szükség olyan gyakori mosásra mint a PUL külsők esetében.

 

A gyapjú ruhákhoz hasonlóan a külsőket használat után ki kell szellőztetni. Mivel a gyapjú részben magába szívja a nedvességet (ettől is lesznek olyan ázásbiztosak a gyapik), a külső belülről nyirkos lehet, de egy rövid szellőztetést követően ismét száraz, szagmentes és használatra kész.

 

Nagyon fontos, hogy sose add vissza kétszer egymás után ugyanazt a gyapjú külsőt, mivel úgy nincs lehetősége a lanolinnak elvégeznie a munkáját és a szálak közé beszívódott nedvesség sem tud elpárologni.

 

Mi a teendő, ha kakis lesz a gyapjú külső?

 

Ha a gyapjú pelenka kakis lesz:


- Az anyatejes kakit mosd le Spray pal vagy más, nagy nyomást kifejtő zuhany- vagy bidéfej segítségével!
- A szilárd kakit gurítsd a WC-be, és ha bármi maradt a peluson, zuhannyal próbáld meg eltávolítani! Ha szükséges, előbb áztasd be a pelust és utána zuhanyozd le nagy nyomású vízzel! Ha ez nem megvalósítható, akkor a csapból jövő legerősebb vízsugár segítségével próbáld meg eltávolítani a foltot.

 

A dörzsölés és kicsavarás nem ajánlott.

 

Miért kell minden használat után kiszellőztetni a gyapjú külsőket?

 

Bár nagyon kényelmesnek tűnik, hogy egy gyapit csak úgy visszaadjunk egy betétcsere után, ezt egyik gyártó sem javasolja. Miért? Ha nem is érzed nyirkosnak a frissen levett gyapjúkülsőt, azért nem is lesz soha teljesen száraz. Használat közben pedig a gyapjú szálai közé nem csupán víz, hanem vizelet szivárog, és ez hosszú távon tönkreteheti a pelenkát. Ahhoz, hogy ez ne történjen meg, időt kell adni a gyapjúnak és a lanolinnak, hogy lebonthassa és elpárologtathassa a pisit. Erre egy néhány órás szellőztetés elegendő, ezalatt a gyapjú megtisztítja és regenerálja magát, felkészül a következő használatra.

 

Tehát a szellőztetésnek higiéniai okai vannak.

 

De nem ez az egyetlen indok, ami miatt javasoljuk. A szálak közé szivárgó (és le nem bontott) vizelet lassan de biztosan hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyapjú elkezdjen filcesedni, nemezelődni. Ez gyakran megfigyelhető a gyapik combrészénél és elöl/középen, ahol a legnagyobb terhelésnek van kitéve a pelus. (Zárójeles kiegészítés: természetesen a nemezelődéshez a dörzsölődés is hozzájárul.)

 

Tipp: ha véletlenül túl sokáig maradt a gyapi a babán, és már szemmel láthatóan foltokban nedves, öblítsd át vízzel. Nem kell kimosni, de így eltávolíthatod a pisi nagy részét, a többit pedig száradás közben már a pelus megoldja :)

 

Nem viszketős a gyapjú külső?

 

A nálunk kapható gyapjú külsők merinó gyapjúból készülnek — ennek a bárányfajtának különösen finom, gyengéden puha gyapja van. A merinó gyapjú egyetlen szála 13-24 mikrométer, amely az emberi haj vastagságának 1/3-a  1/10-e. Vékony, mint a pókfonál! A szálvastagság közvetlenül összekapcsolódik az anyag puhaságával. A merinó a legpuhább, nem véletlenül használják ezt legtöbbször a babatermékeknél. Egyáltalán nem viszketős!

 

Hogyan nemezelődik a gyapjú?

 

A gyapjúszálak különleges tulajdonsága a nemezelődés képessége - ez azonban a finom gyapjú pelenkáknál nem igazán kívánatos, mert a nemezelődő pelusok könnyen páncélszerűvé keményedhetnek.

 

A gyapjúszálak felülete pikkelyes szerkezetű. Ezek a pikkelyek hő és nedvesség hatására kinyílnak, mechanikai hatásokra (dörzsölés, centrifugálás) pedig képesek egymásba kapaszkodni, összecsúszni. A gyapjúholmi ilyenkor elkezd tömörödni és össze is megy. Egy véletlen 60 fokos mosás alapos centrifugálással egy OS méretű külsőből nagyon gyorsan újszülött méretet “varázsol”.

Hogyan kell lanolinozni?

Erről itt írtam részletesen

Bírja-e a gyapjú a forró vizet?

A magas hőmérsékletet a gyapjú remekül bírja, 80-90 fokos vízben sem megy össze.

 

A gyapjú szálak pikkelyes szerkezete meleg vízben kinyílik - ezt használják ki a gyapjú festésekor is, amikor a festékanyaggal együtt forralják a gyapjúszálakat is, így a festék mélyen a szálakba tud jutni. A “baj” akkor történhet meg, ha a kinyílt pikkelyeket elkezdjük valamilyen mechanikai hatással egymásba nyomni, ütni, kényszeríteni. Például amikor a mosógép hirtelen centrifugára vált, és a gyapjú holmi elkezd benne ide-oda ütődni. Ezért a melegvizes mosásnál nem is a hőmérséklet, sokkal inkább a centrifuga az oka a gyapjú pelusok zsugorodásának.

 

Egy forró vizes, gyengéd fürdő azonban nem hogy árt, kifejezetten hasznos tud lenni a gyapjúnak, remekül tisztítható így, sőt, még a helytelen tárolásból fakadó avas szag is megszüntethető a segítségével!

 

Árt-e a gyapjúnak az ecet?

 

Meglepő, de nem, sőt: egy ecetes vizes öblítés vissza tudja állítani a gyapjú természetes savasságát, ezzel segíthet azon, ha minden igyekezeted ellenére “ázik” a gyapi. Ha egy nagy befőttesüvegnyi vízbe 1-2 evőkanál ecetet teszel, segíthet fixálni a színüket eresztő gyapikat (bár sajnos nem mindig) és puhíthatja is, ha szúrósnak érzed.

 

 

Miért készülnek a Puppi gyapjúkülsők 100% merinó gyapjúból, hozzáadott szintetikus szálak nélkül?

 

A 100% merinó gyapjú teljes mértékben biológiai úton lebomló, komposztálható - a műszálas keverékekről ez sajnos nem mondható el.

A kevert anyagokkal már nem tud teljes mértékben érvényesülni a gyapjú higiénikus, öntisztuló képessége, így gyakrabban van szükség átöblítésre, mosásra.

 

A külső dekor réteges gyapjú pelusokkal sincs semmi baj, de mindenképp nagyobb odafigyelést igényelnek már a gyártáskor is - általában vagy dupla rétegű benne a gyapjú, vagy legalább a nagyobb igénybevételnek kitett részeken kap egy kis megerősítést.

 

A gyapjú és a molyok

 

Szerencsére ritkán hallok olyanról, hogy a féltve őrzött gyapjúkülsőket kirágta volna a moly, azonban a kistestvérnek eltett pelusok esetén érdemes elővigyázatosnak lenni.

 

Mielőtt elteszed a gyapikat, alaposan mosd ki őket és várd meg, amíg teljesen megszáradnak. Tároláshoz nem kell lanolinozni a külsőket, így nem lesz avas szaguk, amikor előveszed őket.

 

Ha teheted, válassz légmentesen záródó tárolót, például zárható műanyag dobozt vagy zsákot. Az erős illatú dolgokat nem kedvelik a molyok, így a klasszikus levendula védelmet nyújthat ellenük. Az így bedobozolt gyapjú holmikat tedd száraz, védett helyre, például a szekrénybe vagy az ágy alá (dupla védelem :) ), és ha sokáig tervezed tárolni őket, néha nézd át, mozgasd át a készletet, tavasszal/nyáron akár át is szellőztetheted, hogy frissen várják az új baba érkezését.

 

Ha pedig mégis megtörtént a baj, az apróbb lyukak poliészter (vagy gyapjú) cérnával javíthatóak (a pamut kivezetné a nedvességet), vagy a kötött pelusok esetén gyapjúból bele tudsz kötni egy részt a lyukba, hogy bestoppold.

 

Hogyan kell víztesztet végezni gyapjú szövetek esetében?

 

Alapvetően mindent, ami nedvszívó vagy vízzáró, lehet valamilyen módon víztesztelni, így a gyapjú külsőket is - ráadásul nem is nehéz. Elegendő, ha néhány csepp vizet cseppentesz vagy fröcskölsz a gyapira, és megfigyeled, hogyan viselkedik:

 

  • Ha a cseppecskék fennmaradnak a külsőn, akkor nyert ügyed van: a gyapid megfelelően lanolinozott és jól fog viselkedni a popsin.
  • Ha viszont - akár a lanolinozás ellenére is - az anyag beszívja a cseppeket, akkor valami nem jó, és megoldást kell találnod, mielőtt feladnád a külsőt a babára (különben ázni fog). Az egyik legegyszerűbb megoldás, hogy egyszerűen átöblíted a külsőt langyos vízben. Ezzel eltávolíthatod az esetlegesen a gyapjúban maradt szappanmaradványokat. Észre fogod venni, hogy a külsőd ragacsosabbnak is érződik, mint az öblítés előtt. Ha pedig ez sem segít, akkor még egy kör lanolinozással próbálkozhatsz - de remélhetőleg erre nem lesz szükség :)
Tipp: Mindig öblítsd át langyos vízben a gyapit, ha kivetted a lanolin fürdőből! Segít eltávolítani a szappan/sampon maradványokat a szálak közül, így a külső még vízállóbb lesz. Ne aggódj - a lanolint nem tudod kimosni, mivel zsír, így nem oldódik vízben.
Tartalomhoz tartozó címkék: gyapjú Puppi

Keresés