Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Ázik a pelus (segítség!)

Minden mosipelusos anyuka száját elhagyja egyszer a mondat: “ez a pelus ázik”.

A legtöbben az első, próbálkozós időszakban találkoznak ezzel a kellemetlen jelenséggel, és sajnos néha a kedvet is elveszi - legalábbis egy időre - a mosizástól. Ha valaki egészen kicsi kortól mosható pelenkát használ, akkor is belefuthat ázásba, amikor a kicsi feláll, és ezzel egyidőben vékonyabb lesz a combja, illetve sokan tapasztalnak látszólag megmagyarázhatatlan ázást 20 hónapos kor körül, amikor egyrészt szintén nyúlnak, karcsúsodnak a gyerekek (“babából” apránként egyre “kisgyerek”-formábbak lesznek), másrészt már nagyobb mennyiségeket is isznak. Ebben a cikkben azt vesszük végig, mi minden okozhat ázást, és hogyan lehet az egyes problémákra gyorsan megoldást találni.

 

 

A legelső kérdés: fazon-e (még) a pelus?

 

Ahogy a bevezetőben is írtam, a babák hol “széltében”, hol “hosszában” nőnek, ahogy a mozgásfejlődés egyes fázisaiba kerülnek. Így, főleg, ha egy addig szeretett pelus elkezd ázni, érdemes nem megszokásból pelenkázni, hanem akár máshogy patentolni az egyméretesek első, méretállító patentjait, vagy bővebbre-szűkebbre venni a deréknál a patentokat, tépőzárat.

 

Amire figyelj oda:

 • a deréknál ne legyen túl szoros a pelus, de ne is álljon el “idétlenül”. A legjobb, ha a derékhoz két ujjad kényelmesen befér anélkül, hogy szorítani kezdené a babát a pelus;
 • combban még a combszárnnyal nem rendelkező pelusoknak is szépen fel kell simulniuk a babára, de itt is alapelv, hogy ne legyen túl szoros, főleg ha már sokat mozog a pici;
 • az egyes pelusok eltérő magasságig “kell” érjenek derékban, viszont kevesebb a “csípő fazonú” pelus - a mosható pelenkák nagy részének felső vonala valahol köldökmagasságig, nagyobb, hosszú derekú gyerekeken 1-2 ujjanyival köldök alá kell érjen a legoptimálisabb illeszkedés esetén.

 

Ha a pelus ázik, pici babáknál azt nézd meg, nincs-e “lyuk” pocaknál/deréknál, illetve életkortól függetlenül mocorgás közben nem keletkezik-e túl nagy rés a combok körül. Ahogy nő a baba, figyelj oda, hogy a pelust is bővítsd vagy válts nagyobb méretre, ugyanis a túl szoros pelenka kinyomhatja magából a folyadékot.

 

Nem túl szoros?

 

A túl szoros pelus problémája gyakran felmerül azoknál, akik eldobós után váltanak moshatóra, ugyanis azokat sokkal szorosabbra kell tépőzni, valamint akkor is, amikor elkezdenek többet pisilni a gyerekek, és elkezdjük plusz betétekkel turbózni a pelust. Okozhatja még a túl szoros body, ami alulról vagy oldalról nyomja a pelust vagy vezeti ki a nedvességet, illetve akár pusztán az a tény is, hogy a nagyobb gyerekek, amikor ülve játszanak, nagyobb súllyal nehezednek a pelusra, és egy idő után kinyomják a pisit.

 

Tudni kell, hogy az eltérő anyagok eltérőek nedvességmegtartás tekintetében (is), így a természetes anyagok sokkal jobban tartják a beszívott nedvességet, míg a közkedvelt mikroszálas betétek ugyan gyorsan felszívják a pisit, de nyomás hatására ugyanilyen könnyen ki is engedik. Ennek az az oka, hogy a természetes szálak megduzzadva magukba,míg a mikroszálak csak maguk közé szívják fel a nedvességet (lentebb bővebben is mesélek majd az egyes anyagokról).

 

Ha nyomás miatt ázik a pelus, próbáld meg az alábbiakat:

 • tömd ki kevésbé, vagy ha turbózni kell, állítsd nagyobbra a pelust - persze így se maradjon lyuk a combjánál;
 • ha “méretes” a pelenka, válts nagyobb méretre;
 • ha a body szorítja, próbáld meg a bodyhosszabbítót (ennél persze kérdéses, hogy az adott darab kompatibilis lesz-e bármelyik body patentjaival), vagy vegyetek hosszabb fazonú, vagy szükség esetén egy számmal nagyobb bodyt. Ilyen szempontból a használt, pl. turis vagy rokonoktól örökölt bodyk igazi kincsek lehetnek, mivel azok mindig kicsit jobban ki vannak nyújtva már hosszában;
 • ügyelj arra, hogy a nadrágban is legyen elég hely a pelusnak - a túl szűk fazon nem csak a babának kényelmetlen, ázást is okozhat;
 • nézd meg, ázik-e ugyanaz a pelus természetes anyagú betéttel;
 • ha mindenképp szorosnak találod a pelust, tedd félre egy kis időre - amint 1-2 hónapon belül újra változi a babád alkata, elképzelhető, hogy megint gond nélkül tudjátok majd használni.

 

Megfelelő a betétek nedvszívása?

 

A mosható pelenkák esetén - kivéve természetesen az éjszakai pelusoknál - érdemes a 3 órát megcélozni elvárt időként. Még ha gyakrabban is cserélsz (ennél ritkábban higiéniai okokból nem szerencsés), akkor is jó, ha a pelusok 2-3 óra alatt egyáltalán nem áznak ki sehol. Ha (rendszeresen) ennél rövidebb idő alatt is vizes lesz a kisbabád ruhája, arra mindenképp megoldást kell találni.

 

Az egyes nedvszívó-termékek eltérő anyagokból készülnek, amelyeknek eltérőek a tulajdonságaik, így érdemes jobban megismerni az anyagokat, hogy ki tudd választani, melyik lesz a legmegfelelőbb a te babád számára:

 • mikroszálas anyagok: a nem természetes anyagok közül a mikroszálas betétek a legelterjedtebbek. Ez az anyag nagyon gyorsan képes akár nagy mennyiségű nedvességet is magába szívni, így kiválóan alkalmas gyorsan sokat pisilő babáknak vagy más anyagok fölé turbózónak, ha a pelenka azért ázik, mert nem képes a hirtelen érkező pisimennyiséget magába szívni. Ahogy fentebb már írtam, ez az anyagtípus nem magába, hanem a szálak közé szippantja be a nedvességet, így nyomás hatására (ld. fentebb) könnyebben ki is engedi.
 • pamut: az egyik legkönnyebben beszerezhető és legolcsób természetes anyag, többnyire a bambusz-kender betétekhez is kevernek pamutszálakat. Mivel természetes anyag, így itt a szálak magukba szívják a nedvességet, amely ugyan lassabb mint a mikroszálas betétek esetén, cserébe nyomás hatására nehezebben is engedik ki. A bambuszhoz, kenderhez képest viszont lényegesen gyorsabb, nem véletlenül népszerűek napjainkban is a sima textil tetrapelenkák. Ha pamut betéttel ázik a pelus, akkor valószínűleg a rétegszám nem arányos a pisimennyiséggel, így érdemes turbózni. Ezt teheted úgy, hogy fölé teszel valamit, vagy ha tetra pelenkát használsz, akár bele is csomagolhatsz egy nagyobb nedvszívású betétet “magnak”. (Ezt legegyszerűbben a háromba hajtott tetrapelussal teheted meg, de szinte bármelyik másik hajtásba megpróbálhatsz beleorigamizni egy plusz betétet.)
 • bambusz: szintén jó nedvszívó képességű természetes anyag a pamuthoz hasonló tulajdonságokkal, viszont a pamutnál súlyához, térfogatához képest nagyobb nedvesség megkötésére képes, bár picit lassabban. Ha ázik, szintén érdemes turbózni. Mivel lassú nedvszívó, kis Niagaráknál érdemes lehet egy vékony mikroszálas boosterrel kombinálni, vagy olyan típust keresni, ami bambusz-frottír, vagyis a törölközőkhöz hasonló hurkolású (pl. a Miloboo), mivel ez a struktúra azáltal, hogy nagyobb felületen érintkeznek a szálak a nedvességgel, sokat segít a nedvszívás sebességén (összehasonlítva a sima, szövött textíliákkal).
 • kender: a népszerű természetes anyagok közül a legjobb nedvszívó, olyankor érdemes bevetni, amikor a baba lassan pisil sokat. Mivel szuperlassú a nedvszívó képessége, gyorsan pisilő babáknál csak köztes rétegként érdemes használni, különben mire “feleszmél” a betét, a pisi már mindenhol lecsorgott róla.

 

Érdemes megfigyelni, hogyan pisil a baba (sokat, gyorsan, vagy inkább apránként kis mennyiségeket), illetve hogy hova pisil a legtöbbet (például ha egy óra után levesszük róla a pelenkát, inkább az eleje és a közepe, vagy a közepe és a hátulja nedves?), és ez alapján választani, illetve szükség esetén plusz turbózó rétegekkel kiegészíteni a pelust ott, ahol kell. Nem muszáj a betét teljes hossza fölé plusz réteget tenni, főleg ha egy kisebb babához mérten amúgy is nagynak ítéljük a mosis popsit.

 

Szintén a nedvszíváshoz kapcsolódik a víztaszítás kérdése: bár sokan használnak öblítőt állításuk szerint sikerrel, a legtöbb pelenkagyártó ezt nem javasolja, mivel az öblítő megülhet a szálak között (akárcsak a sokat emlegetett szappan - ezért nem érdemes magas szappantartalmú mosószerrel mosni a pelenkákat), így a pelusok víztaszítóvá válhatnak. Ez megtörténhet akkor is, ha kakifogó nélkül érintkezik bekrémezett babapopsi a betéttel, és a krémet nem sikerül teljesen kimosni a pelusból. (Vagyis: ha szükséges, lehet krémezni, csak olyankor védje valami a pelust a krémtől.)

 

Azt, hogy víztaszító-e a pelus, gyorsan le lehet tesztelni: tegyél egy kis vizet (mondjuk amennyi a tenyeredben elfér) a betétre/belsőre, és ha kell, egy picit próbáld meg beledörzsölni a pelusba. Poláros, mikroszálas betéteken általában magától megáll a víz, ezen nem kell megijedni, de ha nyomás hatására sem szívódik fel, akkor elképzelhető, hogy a pelusaidnak szüksége van egy alaposabb tisztításra. Ehhez használhatsz mosogatószert (amivel az edényeidet zsírtalanítod), vagy ha nagyobb a baj, pláne ha be is szürkültek a pelusaid, egy komolyabb mélytisztításról már itt írtam korábban. Ha a mosogatószeres módszert választod, csak dörzsöld be vele a betétet langyos/meleg vízzel, hagyd állni, majd nagyon alaposan öblítsd ki és mehet is a mosásba a szokásos módon.

 

PUL-problémák

 

Ha megítélésed szerint jól illeszkedik a pelenka és a betéteknek sincs semmi bajuk (például másik külsőben vagy zsebesben szuperül teljesítenek), gondolhatsz a “legrosszabra”: a PUL a hibás.

 

Első körben ellenőrizd, látsz-e repedéseket vagy lyukat a PUL-on. Szabad szemmel ez sokszor nehezen észrevehető, de ha van egy gyanús pont, amin keresztül szerinted ázik, egy mini vízteszttel gyorsan kiderítheted. Ez nem egy extra klasszikus vízteszt, viszont nekem már 2 peluskülsőm is elbukott rajta, szóval működik.

 

A gyors vízteszthez kizárólag egy papírtörlőre vagy egy darabka WC papírra vagy papírzsebkendőre vagy egy újságra lesz szükséged - illetve 1-2 csepp vízre. Tedd le magad elé a papírt, fektesd rá a gyanús pelenkát úgy, hogy a belseje nézzen feléd, és cseppents 1-2 csepp vizet a gyanús részre. Ha eltaláltad a helyet és hibás a pelus, egy pillanat alatt vizes lesz alatta a papír. (Ha nem találtad el, nyugodtan próbáld meg máshol, vagy ha még mindig gyanús, de nem “akar” átázni, simítsd át a pelust belülről egy vizes törölközővel vagy papírtörlővel.) Ha a pelus alatt száraz marad a papír, a PUL hiba kizárható.

 

Fontos: a víztesztet nem úgy csináljuk, hogy a csap alá tartjuk a pelust és beleengedünk egy nagy bögrényi vizet. Mivel nem egy műanyag lavórt, hanem egy lélegző anyagot adsz a babádra, természetes, hogy annyi víztől át fog ázni. Ha képes lenne megtartani, nem kellene bele a betét ;)

 

Szintén PUL problémának tűnhet, de szerencsére gyorsan orvosolható, amikor valami kivezeti a nedvességet. Ezt elkerülendő mindig ellenőrizd, hogy feladás után mindent betömtél-e a vízzáró réteg alá (például nem lóg-e ki valahol a kakifogó sarka), illetve figyelj oda, hogy a body ne tudjon összegyűrődve becsúszni egyik oldalra a combhajlatba, mert akkor szinte biztosan “féloldalas” ázást fog okozni ott, ahol kiszippantja a pelusból a nedvességet.

 


Ha már mindent megpróbáltál, vagy nem vagy biztos a dolgodban, a Bolyhoska klubban sok tapasztalat moshatózó anyuka tud neked segíteni! Kérdezz bátran!

Keresés