Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Anyagismeret - a pamut

Anyagismeret - a pamut Amikor egy anyuka mosható pelusra szeretne váltani, mindig javaslom neki, hogy próbálja ki az otthon amúgy is fellelhető, pamut tetrapelenkákat. A pamut textil pelenka ugyanis jó kiindulási alap: nem csak azért, mert szinte minden kisbabás háztartásban megtalálható, de nedvszívásában is középút, se nem túl erős, se nem túl gyenge. Azonban a (bio)pamut ennél sokkal több lehetőséget rejt magában, és ha igazán környezettudatos mosható pelenkázók szeretnénk lenni, érdemes alaposabban körbejárni a kérdést. Alapanyag ismereti sorozatunk első részében ezt az évezredek óta velünk lévő alapanyagot mutatom be alaposabban.

 

MI IS PONTOSAN A PAMUT?

 

A pamut az egyik legfontosabb természetes, növényi eredetű textilipari alapanyag és a gyapotnövény (Gossypium) magjait burkoló finom szálak halmaza. (Mindkettőt pamutnak hívjuk, noha a köznyelvben általában magát a textilféleséget értjük ezalatt a név alatt.

A gyapot az egyik legősibb növény, amelyet az ember termeszt.

 

PAMUT TÖRTÉNELEM

 

A pamut/gyapot évezredek óta kedvelt alapanyaga a textil- és ruhaiparnak: “A gyapot egyike a legősibb növényeknek amelyet az emberiség termel. Dél-Amerikában és Indiában több ezer évvel ezelőtt is voltak már gyapotültetvények. Mexikói barlangokból 7000 évesnek becsült Indiában kb. 5000 éves pamutszövet-maradványok kerültek elő de ismerték és használták a mai Peru területén a Nazca és a Moche kultúrában is” - írja a Wikipedia.

 

“Indiából az i. e. 3. évezredben került át a gyapot Mezopotámiába Egyiptomba majd Kis-Ázsiába és Görögországba. Ismerték ezt a növényt Kínában Japánban és Elő-Ázsiában is. Időszámításunk elején honosodott meg az arab országokban onnan került Szicíliába majd Spanyolországba. Nagy keletje volt a pamutszöveteknek az ókori Rómában. A 13. században genovai és velencei kereskedők Kis-Ázsiából szerezték be a pamutot aminek feldolgozásával elsősorban észak-német és svájci takácsok foglalkoztak.”

 

A PAMUT JELLEMZŐI

 • könnyű;
 • lágy tapintású;
 • légáteresztő;
 • mosás hatására hajlamos keményedni
 • gyors nedvszívó
 • nedvszívó kapacitása alacsonyabb mint a kenderé vagy a bambuszé
 • a beavatatlan vagy rossz minőségű pamut szövet magas hőfokon történő mosáskor összemehet
 • magas hőmérsékleten is vasalható, így fertőtleníthető;
 • mosógépben mosható magas hőfokon is (90 fokon);
 • hipoallergén.

 

MIÉRT JÓ PELENKA ALAPANYAG A PAMUT?

 

Ahogy a fentiekből is kiderül, a pamut nem csak egy régóta velünk lévő alapanyag, de kifejezetten jó tulajdonságokkal rendelkezik akkor is, ha mosható pelenkás szemmel nézzük. Nem véletlen, hogy a klasszikus textil pelenka is pamutból készül. Hipoallergén természetes anyag, amely nem irritálja a baba bőrét.

 

A szövet sűrűségével gyengébb illetve jobb nedvszívás is elérhető.

 

Mivel magas hőmérsékleten mosható és vasalható, így nagyon higiénikusan lehet vele pelenkázni még betegség idején is. Nyugodtan ki lehet mosni 90 fokon és a vasaló pamut fokozatával a maradék kórokozókat is elpusztítja. Ára általában kedvezőbb mint a bambusz vagy a kender anyagú pelenkabetéteké.

 

KÖRNYEZETTUDATOS VÁLASZTÁS-E A PAMUT?

 

Ez az egyik legnehezebb kérdés, amelyre nem tudnék egyértelmű választ adni. Mivel előállítása magas környezeti terheléssel jár, termesztése vízigényes, ráadásul sokszor növényvédőszerekkel segítik a növekedését, így sokan intenek óvatosságra, de legalábbis körültekintésre a pamut termékek vásárlásakor.

 

Ráadásul mivel Magyarország nem híres a gyapotföldjeiről, így a legtöbb pamutféleség messziről érkezik hozzánk, bár Európában Görögországban és Törökországban is termesztenek gyapotot.

 

HOGYAN TALÁLD MEG A MEGFELELŐ PAMUT PELENKÁT?

A pamut termékek kiválasztásánál az alábbi szempontokat érdemes szem előtt tartani:

 • ha teheted, használj már legyártott, azaz meglévő pamut pelenkát, akár azt a régi, klasszikus cseh tetra pelenkát, amivel még téged pelenkázott anyukád - a legkörnyezettudatosabb választás mindig az, ha segítesz körforgásban tartani olyan terméket vagy alapanyagot, amelyet már legyártottak egyszer
 • ha tudsz, válassz Magyarországon vagy Európában gyártott, minősytéssel ellátott pamut terméket (OEKO-TEX®, GOTS)
 • válassz biopamutot - a Bolyhoskán található termékeknél ezt a névben a “bio” vagy az “organikus” jelző jelöli.

 

Pamut tartalmú termékeinket itt találod. https://www.bolyhoska.hu/index.php?route=product/list&keyword=pamut&description=1#content

 

MI MINDEN LEHET PAMUTBÓL EGY MOSIS KÉSZLETBEN?

 

A mosható pelenkázásban nagyon “alap” anyag a pamut. Készülhet belőle klasszikusan maga a textil pelenka (azaz a tetra), prefold és betét is. Más anyagokkal (kenderrel, bambusszal) is gyakran kombinálják. Nekem nagy kedvencem a pihe-puha pamut plüss, mint amilyenek a Puppi vagy a hu-da belsők.

 

A legtöbb mosható popsitörlő is pamut alapú.

 

A zsebes pelenkáknál ritka, de azért nem lehetetlen küldetés pamut anyagú zsebbel rendelkező pelust találni, ilyen például a Charlie Banana Organic vagy a Thirsties természetes anyagú zsebese.

 

Ha pedig egy pici lépéssel távolabbról nézzük, akkor a mosható betétek közül is találhatunk olyat, amely pamuttartalmú fedőréteggel rendelkezik.

 

 

Források és további olvasnivalók:

https://fenntarthatodivat.hu/alapanyagok/pamut/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pamut

https://holyduck.hu/2020/09/03/organikus-pamut-alapanyag-kornyezettudatos-ruhatarhoz/

 

Keresés