Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Anyagismeret - a kender

Anyagismeret - a kender

Aki keresett már pelenkát a sokat pisilő babájának, annak biztosan ajánlották a kendert. Tény, hogy a természetes pelenka alapanyagok közül a legnagyobb mennyiséget képes beszívni és magában tartani, ráadásul az organikus kender a legkörnyezetbarátabb és legfenntarthatóbb alapanyagok egyike.

 

MI AZ A KENDER?

 

A kender egy növény, és szintén így hívjuk a belőle készült (textil)anyagot is. Nagyon hasznos növény, mivel részei sokféleképpen felhasználhatóak. A kender anyagot a szárrész rostjaiból készítik és sokszor hasonlítják a lenhez, mivel feldolgozása nagyon hasonló.

 

KENDER TÖRTÉNELEM

 

“A kender az egyik legősibb ipari növény. Az ember már az újkőkorszakban ismerte. Kezdetektől fogva nem táplálkozási céllal, hanem rostjáért vagy magjáért termesztették. A fonalkészítés az egyik legrégebben űzött, máig fennmaradt foglalkozás” - írja a wikipedia.

 

Kelet- és Dél-Kelet Európában a szkíták honosították meg ezt a növényt. Hérodotosz így írt róla:

„Országukban kender terem, mely leghasonlóbb a lenhez, kivéve a vastagságot és nagyságot. Ebben sokkal felülmulja a kender. Ez mind önmagától mid vetés után terem. S a Thrákok ruhákat készítenek belőle, melyek leghasonlóbbak a lenbőliekhez. S a ki nem nagyon jártas benne, nem képes megkülönböztetni, valjon lenből vagy kenderből van-e. A ki pedig még nem látott kendert, lenbőlinek fogja tartan a ruhát.”

 

Tudtad? Az első kender textilek hozzávetőlegesen 8000 éve készültek - bár akkor valószínűleg még nem mosható pelenkát varrtak belőle :)

 

A KENDER JELLEMZŐI

  • nyolcszor erősebb, mint a pamut;
  • nedvszívó képessége kiemelkedő, a kender szál saját súlyának sokszorosát képes magába szívni és magában tartani;
  • kiemelkedő nedvességelvezető tulajdonsága van, így remek pelenka betét alapanyag;
  • légáteresztő, jól szellőző, kíméli a bababőrt;
  • ellenáll a penésznek;
  • hipoallergén;
  • antibakteriális;
  • a használat során puhul;
  • élettartama végén a belőle készült termék komposztálható, könnyen lebomló.

 

MIÉRT JÓ PELENKA ALAPANYAG A KENDER?

 

Nem véletlen, hogy a legtöbb nagy gyártó (például a Thirsties, a Puppi és a Charlie Banana) is szép számú kenderes terméket készít. Ezek a legnépszerűbb termékeik, hiszen a kenderes betét puha, sokkal jobb nedvszívó mint a pamut vagy a bambusz, mégis vékony és hajlékony.

 

Mivel jól szellőzik és hipoallergén, így a legérzékenyeb bőrű babáknak is jó választás. Sokat pisilő baba esetén pedig igazi megváltás, mert így nincs szükség arra, hogy sok-sok betétet pakoljunk a pelenkába, hanem elég egy vagy két kenderes betét vagy prefold és egy normál méretű mosipelusos popsit kapunk, ami a babát nem akadályozza a mozgásban.

 

Csónakos pelenkába kifejezetten ajánlott kenderes betétet venni, mivel ott kevesebb helyre kell a lehető legnagyobb nedvszívást összpontosítani.

 

KÖRNYEZETTUDATOS VÁLASZTÁS-E A KENDER?

 

Igen, sőt, jelenlegi tudásunk szerint a bio, organikus kender a lehető legkörnyezettudatosabb opció mind a ruhaiparban, mind a mosható pelenkák tekintetében.

.

“A kender hihetetlenül gyorsan nő, magjából három hónap alatt négy méter magas növény serdül. Nincs olyan gyomnövény, amely versenyezni tudna vele, így gyomirtó használatára sincs szükség a kenderföldeken. Kevés kártevője van, ezért sok esetben permetezni sem szükséges. Feleannyi vízre van szüksége a növekedéshez, mint a gyapotnak, a feldolgozás során pedig negyedannyira.” - írja Eszter a fenntarthatodivat.hu oldalon.

 

Azt mindenképp tudnod kell, hogy bár hazánkban (sőt, az egész Kárpát-mdenecében) alkalmas lenne a klíma a kendertermesztéshez, Magyarországon ma már gyakorlatilag nem, vagy alig termesztenek kendert. Így a kender termékekhez felhasznált alapanyag általában  (jelentős részben) Kínából vagy Indiából származik, de a közelben erdélyi kender is elérhető (sok magyar, nem pelusos márka ezzel dolgozik).

 

HOGYAN TALÁLD MEG A MEGFELELŐ KENDERES PELENKÁT?

 

Kenderből alapvetően betéteket és prefoldokat készít a legtöbb pelenkagyártó (bár kenderes belsőt is lehet ebből az anyagból készíteni, természetesen). A betéteket elsősorban akkor ajánlom, ha vagy nappalra keresel tökéletes, de vékony nedvszívót, vagy pedig éjjelre kellene egy jó turbózó réteg. Mindenképp figyelj arra, hogy vannak betétek, amelyek önmagukban is használhatóak (mint a Thirsties kenderes betét vagy a Puppi Close to Nature betét), míg mások kifejezetten turbózásra készültek, ezért nagyon vékonyak, de önmagukban kevésnek fognak bizonyulni.

 

A prefoldok pedig a rengeteget (nem sokat, tényleg rengeteget) pisilő babáknak lehetnek jók nappalra, illetve akár az éjszakai pelenkázáshoz is alkalmasak, még nagyobbaknak is.

 

Tipp 1: ha éjjel kell is már a 2-es méret a Thirsties prefoldból, nappal még lehet, hogy elég az 1-es is.

Tipp 2: kombináld az 1-es prefoldot vagy a kenderes betéteket egy Puppi zsebes belsővel, ami a helyén tartja őket az éjjeli forgolódások közepette is.

 

A másik kérdés, ami alapján kenderes betétet választ az ember, az a felülete. Nincs “jobb” vagy “rosszabb”, de nagyon eltérő a kétféle, leggyakoribb kenderes betét. A Thirsties által használt anyag kötött “pólóanyag” - meg nem mondanád, hogy kender (ráadásul fehér is). Előnye, hogy puha és könnyen visszapuhítható szárítógép nélkül is, könnyen hajtogatható és NAGYON vékony a belőle készült betét (és egyébként a prefold is).

 

A Puppi a hu-da és a Charlie Banana által használt kender pedig inkább egyfajta bolyhos-szőrös, puha felület. Ezek a betétek is kiváló nedvszívással rendelkeznek, a mosások talán egy picit jobban meglátszanak rajtuk (mint amikor többedjére mosod ki a kedvenc plüsst), natúr színük pedig kedvez a kakifoltok láthatatlanná válásának (azaz nem koszolódnak olyan könnyen).

 

Kenderes termékekből formáikat illetően találhatsz sima betétet, hajtogatós betétet és prefoldot is, valamint többféle turbózót, így érdemes alaposan átböngészni a választékot.

 

Fontos szempont lehet még, hogy mivel keverik a kendert egy adott termékben - ugyanis a legtöbb mosható pelenkás termék nem 100% kender anyagú.

 

Kender-pamut: a Bolyhoska választékában a Thirsties kenderes betétei és prefoldjai például kender-pamut ötvözetből készülnek. Az így kapott anyag puha, mint egy pamut póló, nedvszívásában azonban a sokkal vastagabb prefoldokkal is vetekszik.

 

Kender-bambusz: a Puppi több kender-bambusz anyagú betétet is készít, ezzel a két legnagyobb nedvszívású alapanyagot kombinálják egy vékony, de kiemelkedő nedvszívású betétbe. Ez az anyag nagyon jó arra, hogy a legkritikusabb helyeken erősítse meg a pelus nedvszívását, szinte észrevehetetlen vastagságban.

 

Kender és műszál: a Charlie Banana kenderes betétek esetén a gyártó a klasszikus, mikroszálas betétet turbózta fel a kender mindentudásával és bőrbarát tulajdonságaival. nagy előnye, hogy így hasonló vastagság mellett nagyjából “egy órányi” plusz nedvszívást kapott a betét, amely ráadásul jobban ellenáll a járni tanuló babák fenékre tottyanásainak is. A kender ugyanis jobban magában tudja tartani a nedvességet, így nem fog az első lecsüccsenésnél kiázni a pelus.

 

MI MINDEN LEHET KENDERBŐL EGY MOSIS KÉSZLETBEN?

 

Ha kipróbálnál valamilyen kenderes terméket, érdemes egy betéttel vagy prefolddal kezdeni. Anyukáknak melltartóbetét is készülhet kenderes anyagból, ilyet akkor érdemes választanod, ha erős tejleadó reflexed van és gyakran előfordul, hogy a melltartóbetét ellenére is könnyen átázik a felsőd. Női betétből is létezik kenderes, a Charlie Banana márkánál.

 

Források:

https://fenntarthatodivat.hu/alapanyagok/kender/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kender

 

Tanulmányok:

Lea Turunen – Hayo van der Werf: Life Cycle Analysis of Hemp Textile Yarn. Nemzeti Mezőgazdasági, Élelmezési és Környezetkutató Intézet, Franciaország, 2004. január.

Michael Carus – Juliane Haufe: Hemp Fibres for Green Products – An assessment of life cycle studies on hemp fibre applications. EIHA, 2011. június.

Good On You: Material Guide: How Sustainable is Hemp Fabric?

Tartalomhoz tartozó címkék: betét Blog Charlie Banana

Keresés