Oldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Adatkezelési tájékoztatónk

Megértettem!
Menü

Anyagismeret - a bambusz

Anyagismeret - a bambusz

A pamutnál jobb, de a kendernél kevésbé jó nedvszívó, amely árban is hasonlóan helyezkedik el a pelus-spektrumon. Azt azonban már nem könnyű eldönteni, környezettudatos választás-e a bambusz anyag, a bambusz pelenka?

 

MI IS PONTOSAN A BAMBUSZ ANYAG?

 

A bambusz egy természetes anyagból, a bambusz rostjaiból készült textil.

 

BAMBUSZ TÖRTÉNELEM

 

Már az 1800-as évekből is találhatunk olyan szabadalmi leírást, amely bambusz textíliára vonatkozik, de Kínában még régebbre nyúlhat vissza a használata.

A bambusz megterem Közép-Amerikában, Dél-Amerikában, Dél-Afrikában, Indiában, Kelet-Ázsiában, Japánban és Ausztrália északi részén. Világszinten mintegy 49 millió hektárnyi területen nő bambusz. Azonban ez nem mind textilipari felhasználásra készül. A textil iparban felhasznált bambusz legnagyobb része, szinte kivétel nélkül az összes alapanyag, Kínában terem.

 

A BAMBUSZ JELLEMZŐI

 

A bambusz, azon belül is az ipari eljárással készített bambusz rayon/bambusz viszkóz tartós, ám a természetes bambusz szálaknál kevésbé környezetbarát anyag.

  • A természetes bambusz antibakteriális, de ez a bambusz viszkózról nem biztos, hogy igaz.
  • Érzékeny bőrűek számára is megfelelő viselet,
  • Jó nedvszívó képességű anyag, de nedvesen sem tapad a bőrhöz.
  • Komposztálható.
  • Puha, némileg akár a selyemre is emlékeztet a tapintása, jó az esése.
  • A bambusz anyag hajlamos összemenni, így mindenképp avatott textilből érdemes dolgozni, illetve új bambuszholmik (például prefoldok) esetén számolni kell akár jelentős zsugorodással is.

MIÉRT JÓ PELENKA ALAPANYAG A BAMBUSZ?

 

A bambusz jó nedvszívó, saját súlyának akár háromszorosát is képes megkötni. Puha, és “beépített” hőmérsékletszabályozó, valamint nedvesen nem tapad annyira a baba bőrére, mint a pamut. Mosása azonban a kendernél és a pamutnál nagyobb odafigyelést igényel, nem csak a jelentős zsugorodás miatt, de a bambuszt könnyen tönkretevő baktériumok miatt is.

 

KÖRNYEZETTUDATOS VÁLASZTÁS-E A BAMBUSZ?

 

Igen és nem. A természetes bambusz anyag nem tűnhetne rossz választásnak, hiszen a bambusz könnyen termeszthető növény: gyorsan nő, nincs szüksége (mű)trágyákra, ültetés helyett a gyökereivel képes szaporodni, azaz ilyen szempontból jobb, mint a pamut, amelyről tudjuk, hogy vízigényes, termesztése növényvédőszereket és műtrágyázást igényelhet.

 

Azonban az, hogy a bambusz ezeket nem igényli, nem jelenti azt, hogy nem is használnak vegyszereket a termesztés során. Sok kínai bmbuszföldön ellenőrizhetetlenek a körülmények, de legalábbis nincs elég információnk a körülményekről. Mivel a kereslet a bambusz iránt egyre nagyobb, így előfordulhat, hogy más növényeket irtnak ki annak érdekében, hogy új földterületeket tegyenek szabaddá - ráadásul a bambusz elég agresszív növény, ha kell, megtalálja magának az utat és elpusztítja a helyi növényeket.

 

Ha pedig a termesztés maga környezettudatos hozzáállással történik is, a feldolgozás már nem feltétlenül.

 

Többféle feldolgozási móddal is készülhet textil a bambuszból. Az egyik során a bambusz rostokat kifésülik és bambusz vásznat hoznak létre belőle, amely vastagabb és durvább tapintású, ráadásul nagyon munkaigényes.

 

A másik módszer pedig a vegyi eljárás, amely hasonlít ahhoz, ahogy a farostból rayont készítenek - bármi, ami vegyi, nem lehet teljesen környezettudatos, ugye? Ebből a folyamatból egy selymes, puha, rugalmas bambusz viszkóz jön létre, amelyről nem bizonyított, hogy rendelkezik a bambusz minden eredeti tulajdonságával (például antibakteriális-e).

 

Összefoglalva tehát a bambusz lehet környezettudatos választás, de mint minden más anyagnál, ennél is érdemes tanúsítvánnyal, minősítéssel (GOTS, OEKO-TEX) rendelkező terméket választani, hogy valóban jobb választás legyen, mint bármely műszál vagy a hagyományos eljárással termesztett pamut.

 

HOGYAN TALÁLD MEG A MEGFELELŐ BAMBUSZ PELENKÁT?

 

A bambusz, ahogy már említettem, jó nedvszívó anyag, árában és nedvszívásában is a pamut és a kender között helyezkedik el, így jó középutas megoldás lehet viszonylag sokat pisilő babáknak.

 

Amire érdemes odafigyelni, hogy a bambusz nedvesen meglehetősen sérülékeny, így óvatosan kell bánni vele mosáskor (centrifugáláskor) valamint az esetleges szárítógépezés során. Illetve különösen “szeretik” a celluláz bontó baktériumok és az enzimes mosószerek, így ha nem kap kellő odafigyelést, gyorsan “kopaszodhat” az anyag, vagy épp könnyen kilyukadhat. A másik dolog, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, az a kiemelkedő mértékű zsugorodás - bambuszos prefoldokból gyakran egy-két mérettel is kisebbet lehet varázsolni magas hőmérsékletű mosással, vagy rendszeres szárítógépezéssel.

 

MI MINDEN LEHET BAMBUSZBÓL EGY MOSIS KÉSZLETBEN?

 

A bambuszt általában pamuttal vagy kenderrel (esetleg mindkettővel) keverve használják. Készülhet belőle betét, prefold, belső, valamint női mosható betét és melltartóbetét is. Kiemelkedően jó a kender-bambusz keverék, amely vékony, mégis turbózásra, azaz a pelenka nedvszívásának szinte észrevehetleten növelésére az egyik legjobb anyag párosítás.

Tartalomhoz tartozó címkék: betét mosható pelenka info mosipelus

Keresés